Import buitenlandse auto's bijna op recordniveau

Bijna 150.000 in halfjaar tijd

Parkeren gevaar hulpsysteem fileparkeren Duitsland

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 142.714 tweedehands auto's uit het buitenland gehaald. Dat zijn er fors meer dan in 2020, toen de teller eind juni op 79.304 exemplaren stond. Daarmee ligt de invoer van gebruikte voertuigen op koers voor een nieuw record, zo blijkt uit gegevens van RAI Vereniging die zijn opgevraagd door NU.nl.

Het vorige record stamt uit 2019, toen 228.759 gebruikte auto's naar ons land werden gehaald. De meeste voertuigen, 89.829 stuks, komen uit Duitsland. Dat was ook in voorgaande jaren het geval. De parallelimport vanuit België is goed voor 20.850 tweedehands voertuigen. Cijfers van de RDW bevestigen dit beeld.

Kopers halen overwegend jong gebruikte auto's met een benzinemotor naar Nederland, tot op heden al 110.749 stuks. Opvallend genoeg zit ook de import van dieselauto's in de lift. Na zes maanden staat de teller op 14.924 exemplaren, waar dat er in dezelfde periode vorig jaar nog 10.939 stuks waren. Modellen met hybride-aandrijflijn en volledig elektrische auto's zijn eveneens meer in trek. De parallelimport van hybride auto's is ten opzichte van het eerste half jaar van 2020 verdrievoudigd tot 13.040 exemplaren. Die van elektrische auto's steeg van 1.347 tot 3.452 stuks.

Volgens RAI Vereniging zijn de hoge verkoopprijzen in Nederland én de bredere keuze in het buitenland belangrijke prikkels om jong gebruikte auto's te importeren. RAI Vereniging vindt het zonde dat de 'verjonging' van het Nederlandse wagenpark door de import enigszins wordt gedrukt. "Het Nederlandse wagenpark zou eigenlijk verjongd moeten worden. Dat begint bij het stimuleren van de verkoop van de schoonste en zuinigste auto's, oftewel nieuwe modellen. Er ligt dus een taak voor de overheid om ervoor te zorgen dat nieuwe auto's aantrekkelijk worden voor de Nederlandse consument."

Zelf importeren

Wie zelf een auto wil importeren, dient uiteraard goed op de hoogte te zijn van wat er allemaal bij komt kijken. Het is geen hogere wiskunde, maar er zijn enkele belangrijke zaken om aan te denken. AutoWeek legt graag uit wat er komt kijken bij het importeren van een auto. Dat kun je hier per land eens rustig doorlezen.

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.