Grootste accufabriek van Europa opent in 2020

ABB en Northvolt komen met 'gigafabriek'

laadpaal EV
Het Zwitserse technologiebedrijf ABB en het Zweedse Northvolt slaan de handen ineen en starten samen een ambitieus project om de grootste accufabriek van Europa op te zetten.

De twee bedrijven hebben een memorandum van overeenstemming getekend. In Zweden moet een enorme fabriek geopend worden die in 2019 al deels operationeel moet zijn, al zal de volledige productiefaciliteit in 2020 pas gereed zijn. Bij Northvolt is onder andere Peter Carlsson betrokken, die voorheen een hoge functie bekleedde bij Tesla. De nieuwe Europese accufabriek moet dienen als antwoord op Tesla's gigantische batterijenfabriek die in Sierra Nevada staat. Deze is al operationeel, maar wordt de komende jaren nog uitgebreid. ABB zal robotica en andere productiemiddelen voor de faciliteit gaan leveren.

Op termijn wil Tesla ook in Europa een fabriek openen waar het lithium-ion accu's gaat produceren. Deze faciliteit komt mogelijk in Tsjechië, Portugal, Polen of Hongarije te staan, al zijn landen als Estland, Zweden, Letland, Finland en Spanje ook in de race om de fabriek te huisvesten.

Lezersreacties (27) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.