Gereden & Video: McLaren 675LT

Lichter en sterker dan Ferrari 458 Speciale

McLaren 675 LT
McLaren 675 LTMcLaren 675 LTMcLaren 675 LTMcLaren 675 LTMcLaren 675 LTMcLaren 675 LTMcLaren 675 LT
Op de Autosalon van Genève onthulde McLaren zijn 675 Longtail, of LT. Deze extreme lichtgewicht versie van de McLaren 650S moet het opnemen tegen hardcore concurrenten als de Ferrari 458 Speciale en de 911 GT3 RS. Een select clubje journalisten wereldwijd mocht met de auto Silverstone op. Wij waren erbij!

De uiterlijke wijzingen ten opzichte van de 650S lijken in eerste instantie beperkt, maar vergis je niet. Ruim een derde van alle onderdelen van de auto is nieuw, en alles is erop gericht hem zo snel mogelijk te maken. Ten opzichte van de 650S verloor de supercar 100 kilo en kreeg hij 25 pk extra. Maar ook de wielophanging, de besturing, de versnellingsbak en (vooral) de aerodynamica werden fors aangepast. "Onze enige focus was rondetijden, rondetijden, rondetijden", vertelt testcoureur Chris Goodwin. "We zijn er daarom blind van overtuigd dat de 675LT op elk circuit sneller is dan directe concurrenten."

We beginnen met een stuk openbare weg, waarbij duidelijk wordt dat de McLaren nog altijd redelijk 'rijbaar' is zonder dat je van de weg stuitert. Net als in andere huidige McLarens zijn er twee draaiknoppen: één voor de aandrijflijn en één voor het onderstel. De standen Normal, Sport en Track liggen duidelijk nog verder uit elkaar dan in de 650S, maar in Normal is de auto prima te rijden zonder dat je na een kwartier gillend gek wordt van een te hard onderstel. Maar als je omschakelt, wordt de auto extreem plankhard en reageert de neus direct op je stuurinput. De automaat heeft in Sport al een cilindercut bij opschakelen, in Track krijg je daar een inertia-push bij. Het interieur is iets kaler dan voorheen, maar nog altijd is alles mooi afgewerkt; er is gestrooid met alcantara en koolstofvezel.

Eenmaal op het circuit kunnen we los. De acceleratie is overweldigend en vooral in het middengebied trekt de auto vele malen sneller op dan zijn donor. Een blik op de sprinttijden zegt genoeg: 0-200 km/h in 7,9 seconden. Hiermee rijd je weg bij de nieuwe Ferrari 488 GTB! Maar nog indrukwekkender is de grip. De neus is merkbaar scherper dan die van de 650S, maar zelfs met de elektronica uit (de meerijdende instructeur was niet kinderachtig) plakt de kont aan het asfalt dankzij de gigantische uitklapbare achterspoiler. Die compenseert de extra downforce van de neus, zodat je zowel voor als achter bizar veel grip hebt. Natuurlijk kun je gemakkelijk overstuur opwekken in dit kaliber auto's, maar de balans van de LT is opvallend neutraal. Alles om zo veel mogelijk tienden van een willekeurige rondetijd af te snoepen. Wat het meest verbaast, is de enorme stap ten opzichte van de 650S. Deze auto is zo veel scherper, extremer én sneller dat je lichaam het merkt als je uitstapt. Het gat is vele malen groter dan dat tussen de 12C en de 650S. Het enige teleurstellende is dat het motorgeluid van de turbomotor, hoewel heftiger dan voorheen, het niet haalt bij de gillend blokken zoals de Porsche 4,0-literboxer uit de RS of de 4,5-liter V8 uit de Speciale. Dat is nu eenmaal inherent aan een turbomotor, zie ook onze rij-indruk van de Ferrari 488 GTB.

Wie er eentje wil hebben, heeft pech, alle vijfhonderd 675LT's zijn al verkocht. Daarvan komen er sowieso vier naar Nederland, maar McLaren-dealer Louwman Exclusive heeft gelobbyd voor extra exemplaren, want het bedrijf schreef maar liefst 14 orders. De vrij hoge vanafprijs van 387.750 euro was voor de doelgroep duidelijk geen bezwaar.

De volledige rij-impressie van de McLaren 675LT verschijnt in de herfst in GTO nummer 3 van dit jaar. Helaas hadden we tijdens de introductie van de auto geen cameraman beschikbaar, maar we wilden jullie een korte indruk van deze supercar niet onthouden. Check daarom de video-impressie hieronder!

En wil je een rondje mee aan boord over het circuit van Silverstone? Klik dan hier!

Video

Lezersreacties (32)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.