Gereden: Skoda Octavia Combi

Skoda Octavia Combi
Skoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia Combi
De nieuwe Octavia heeft met de hatchback een goede start gemaakt. Vanaf begin februari moet de Combi aan het succes van de Octavia zijn bijdrage gaan leveren. We namen hem in Tsjechië alvast onder de loep.

De nieuwe Octavia heeft met de hatchback een goede start gemaakt. Vanaf begin februari moet de Combi aan het succes van de Octavia zijn bijdrage gaan leveren. We namen hem in Tsjechië alvast onder de loep.

Nog vóór de start van de RAI autotentoonstelling wordt de nieuwe Skoda Octavia Combi bij de dealers verwacht. Vriend en vijand zijn 't er over eens, dat de Combi met er een stuk minder anoniem uitziet dan de vijfdeursversie. Hij heeft een zekere elegance en chic. De Combi is precies even lang als de sedan: 4,57 m. Zijn bagageruimte meet 580 liter en dat is top voor zijn klasse. Als achterbank compleet is neergeklapt, is de capaciteit van deze Skoda 1620 liter, terwijl het laadvermogen tot maximaal 660 kg gaat, afhankelijk van motor en specificaties.
De afwerking van de bagageruimte is netjes met ophanghaakjes aan de zijkanten en ogen om de waarschijnlijk als optie beschikbare netten en andere zaken vast te zetten. Jammer dat de Nederlandse importeur nog geen uitvoeringsspecificaties heeft. De standaarduitrusting omvat in ieder geval vier airbags, schijfremmen rondom met ABS, centrale portiervergrendeling, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, een in hoogte en diepte verstelbaar stuur, drie driepuntsgordels achterin en twee Isofix bevestigingspunten voor kinderzitjes.
De Combi komt, net als de sedan, in drie versies beschikbaar: als Classic, Ambiente en Elegance. De Ambiente elektrische bedienbare en verwarmbare buitenspiegels, getint glas, stootstrips, halfautomatische airco en een boordcomputer aan toe. De luxueuze Elegance heeft verder een automatische airco, lichtmetalen 15-inch wielen, een armsteun en skiluik achter en een armsteun met koelvak tussen de voorstoelen.

Klasse
Het motorenaanbod voor de Combi is hetzelfde als bij de sedan (met uitzondering van de 75 pk sterke 1,4-litermotor): de 1.6 MPI met 102 pk, de direct ingespoten 1.6 FSI met 116 pk, de 2.0 FSI met 150 pk. De TDI-diesels leveren 105 of 140 pk.
We reden met de 1.6 FSI die goed voldoet in het heuvelachtige Tsjechië. Hij is levendig en je kunt vlot inhalen als je hem maar rond 4000 toeren houdt. De 2-liter is uiteraard gretiger en met die versie is 't inhalen geen probleem. Nog beter gaat dat eigenlijk met de 'kleinste' 1.9-diesel, die zijn maximum koppel van 250 Nm bij 1900 tpm levert.
Wat voor het weggedrag van de sedan geldt, is ook van toepassing op de Combi: stabiel rechtuit, vast in bochten en op slechte wegdekken beslist niet oncomfortabel. Dik in orde dus. Dat laatste geldt ook voor de afwerking en kwaliteit. De gebruikte materialen in de Octavia stralen klasse uit en hij kan zich dan ook meten met zijn duurdere concerngenoot VW.
Omdat de importeur zelfs geen indicatie van de prijzen geeft, kunnen we alleen maar speculeren. Bij de vorige versie van de Octavia was de meerprijs voor de Combi € 900. Dat zal voor de nieuwe versie toch ook niet heel veel méér mogen zijn, want concurrenten als Opel en Ford zitten daar nog onder.

4x4
Tegelijk met de gewone versies komt ook de 4x4 op te markt. Hij zal alleen beschikbaar zijn met de 105 pk sterke 1.9 TDI-diesel en met de 2-liter FSI-motor met 150 pk. Ze komen bovendien in slechts één uitvoering met onder meer standaard ESP, 15-inch aluminium wielen, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, dakrails en getint glas. Skoda gebruikt voor de 4x4 de bekende elektronisch geregelde Haldextransmissie (een zogenaamde meervoudige platenkoppeling), die de aandrijfkrachten tussen de voor- en achteras verdeelt. Bij dit systeem gaat er altijd minimaal tien procent van de aandrijfkracht naar de achteras.
Onze gastheren hadden in een bos in de heuvels ten oosten van Praag een klein trajectje uitgezet, zodat we met een exemplaar uit de voorserie alvast een voorproefje konden nemen van het rijden met de Combi 4x4. Op het glibberige bospad merk je feitelijk niets van de werking van het systeem. Er is gewoon tractie en de auto blijft lang neutraal in de bochten. Maar voorzichtigheid blijft altijd geboden. Je voelt weliswaar heus wel als je glibberend aan de grens komt en dan kan je gas los nemen. Ga je te hard, dan is 't ook met de 4x4 onherroepelijk gedaan en beland je tussen de bomen (of ertegen).

Een uitgebreide rij-impressie staat in AutoWeek no. 49 van 24 november.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.