Gereden: Mercedes-Benz G 55 AMG

Onfatsoenlijk leuk

Mercedes-Benz G 55 AMG Kompressor
Mercedes-Benz G 55 AMG KompressorMercedes-Benz G 55 AMG KompressorMercedes-Benz G 55 AMG KompressorMercedes-Benz G 55 AMG KompressorMercedes-Benz G 55 AMG KompressorMercedes-Benz G 55 AMG KompressorMercedes-Benz G 55 AMG KompressorMercedes G-klasse
Ooit iets containervormigs in 5,6 seconden van nul naar honderd zien sprinten? In de herfst van z'n carrière komt Mercedes met de overtreffende trap van de G-klasse, de G 55 AMG KOMPRESSOR.
Ooit iets containervormigs in 5,6 seconden van nul naar honderd zien sprinten? In de herfst van z'n carrière komt Mercedes met de overtreffende trap van de G-klasse, de G 55 AMG KOMPRESSOR, oftewel de snelste terreinwagen die het merk met de ster ooit op de markt heeft gebracht.

Wanneer Mercedes-Benz in 1979 de G-klasse introduceert, bestaat de motorisering uit vier varianten, oplopend van de 72 pk leverende 240 GD tot de 150 pk sterke 280 G. Een schril contrast met het huidige aanbod waarvan de instapversie, de G 270 CDI, al goed is voor 156 pk en de top nu gevormd wordt door de G 55 AMG KOMPRESSOR die 476 pk en 700 Nm levert.
Uiterlijk onderscheidt de G 55 AMG KOMPPRESSOR zich van de gewone Geländes met brede 285/55 R 18 banden plus forse wielkastverbreders én aan weerszijde twee uitlaatpijpen. Uit die uitlaatpijpen komt een ontzettend rauw geluid. Gemeen! Horen en zien vergaat je. Wanneer je uit stilstand volgas vertrekt, passeert de naald van de snelheidsmeter na een goeie vijf en een halve tel het getal 100. Ongehoord voor een 2410(!) kg zware mastodont met een Cw-waarde van een berghut. Bij een snelheid van 210 km/h grijpt de begrenzer in. Niet geheel onverstandig, het onderstel is door AMG wel enigszins aangepast, maar het gaat nog steeds om een klassiek concept met starre assen dat in het terrein ook nog z'n mannetje moet staan.
De enthousiaste V8 is het onderstel absoluut de baas. Op attractieve slingerwegen flikkert menigmaal het waarschuwingslampje van het ESP. Wanneer de grens tussen rijden en glijden te ver wordt overschreden grijpt de elektronica namelijk in. Hier merk je dat de G-klasse uit een ander tijdperk stamt dan bijvoorbeeld een BMW X5 of de Range Rover. Overigens is er in de dagelijkse praktijk nauwelijks sprake van kommer en kwel en blijkt het AMG-onderstel stabieler en vooral ook prettiger gedempt dan dat van de ander types in de G-klasse. En ook met het overhellen van de koets zit het goed. Ondanks dat het hier een terreinwagen in z'n pure vorm betreft, blijft de hoge carrosserie in bochten vrij vlak, en dat zonder luchtvering of actieve stabilisatoren.
Met de uitlaten onder de dorpels is het even opletten dat je niets raakt wanneer je off road gaat. Verder kun je naast de gebaande wegen flink te keer gaan met de dikke terreinwagen. Hellingshoeken waarvan je al klamme handen krijgt als je er alleen maar aan denkt dat je er tegenop moet, zijn voor deze Mercedes geen enkel probleem. Van opgeven lijkt de zilveren jubilaris niet te willen horen. De meeste G's zullen het terrein echter nooit zien. Geen schande, op strak asfalt toont de G 55 AMG zich als een absolute topattractie, alleen moet er wel € 144.700 voor afgerekend worden.

Een uitgebreide rij-impressie leest u in AutoWeek nr. 24 (2-9 juni).

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.