Gereden: Jaguar XJ 2.0

Jaguar XJ
Een Jaguar XJ met viercilinder benzinemotor. Een broodje poep is lekkerder, toch? Dat zochten we gisteren uit.

Een Jaguar met dieselmotor was ooit slikken, maar inmiddels zijn we daar wel aan gewend. Net als een stationcar van Jaguar. Dus komt het wel goed met de viercilinder benzinemotor die we nu in de XJ verwelkomen? Vast wel. En laten we het ook niet dramatischer maken dan het is, al rijden we dan rond de geboortestad van Shakespeare. Want deze tweeliter turbomotor uit de voorraadschuur van Ford weet dankzij een turbocompressor een keurige 240 pk en 340 Nm op te hoesten. En dan kan hij 240 km/h op de klok zetten en in 7,5 seconden van 0 naar 100. 't Is net wat je referentiekader is.

De belangrijkste tekortkoming is dan ook het viercilinder roffeltje, dat is gewoon misplaatst in een slagschip als de XJ. Als we starten, denken we een klein ogenblik een diesel te pakken te hebben. Is hij eenmaal warm en op toeren, dan verdwijnt dat euvel naar de achtergrond. De motor pakt lekker op, mits je hem ruim boven de tweeduizend toeren houdt. Maar dat doet de achttraps automaat wel voor je. Deze transmissie werd eerder geïntroduceerd in de XF diesel en vervangt nu in de XJ de oude zestraps automaat.

Ook nieuw in de XJ is een drieliter V6 met 340 pk en ook die motorisering reden we.

De uitgebreide rij-impressie van de Jaguar XJ 2.0 en 3.0 V6 staat in AutoWeek 35, die op woensdag 29 augustus verschijnt.

Lezersreacties (55) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.