Gereden: Ford Mondeo 2.0 TDCi

Gereden: Ford Mondeo 2.0 TDCi
De dieselversies van de Ford Mondeo konden ons niet zo bekoren. Achter de schermen knutselden de Ford-techneuten aan een nieuwe diesel die ons in vervoering moet brengen. Aan de 2.0 TDCi de eer om te bewijzen dat de belofte niet loos is.

Herkansing

De dieselversies van de Ford Mondeo konden ons niet zo bekoren. Achter de schermen knutselden de Ford-techneuten aan een nieuwe diesel die ons in vervoering moet brengen. Aan de 2.0 TDCi de eer om te bewijzen dat de belofte niet loos is.

Tekst & foto's Mario Prinsen

Met de jongste generatie Mondeo heeft Ford een sterke aanbieding in de middenklasse op poten gezet. Met zijn 4,73 meter lengte - zelfs 4,80 meter voor de Wagon - is het een flink uit de kluiten gewassen auto, die meteen leverbaar werd in een fors aantal varianten. Dat de Mondeo vorig jaar de prestigieuze Auto-1-titel won, geeft zijn potentie aan, nog verder bekrachtigd door de scherpe prijzen die Ford hanteert voor zijn middenklasser.
De kilometervreters konden kiezen uit twee diesels met een inhoud van twee liter, luisterend naar de aanduiding TDDi. Als instapdiesel bracht Ford een versie met 90 pk, maar voor de meeste modellen stond de uitvoering met 115 pk te trappelen van ongeduld. Met de krachtigste van dit duo hebben we uitgebreid kennis gemaakt (zie AW 17-2001) en die krijgt nu de TDCi boven zich. Basis voor deze nieuwe machine is het zestienkleps TDDi-blok dat voor deze gelegenheid werd voorzien van een common rail-inspuitsysteem van de firma Delphi. Dat heeft zijn uitwerking niet gemist: de TDCi is goed voor 130 gezonde pk's en een gigantisch koppel van 330 Nm - kortstondig bij vol gas zelfs 350 Nm! Al die Nm's zijn al paraat bij 1800 toeren, maar bij 3000 toeren hoef je met 280 Nm ook nog niet te klagen. Komt aan kracht echt niets te kort.

Belangrijke aanwinst
Voor Ford is een goede diesel in de Mondeo heel erg belangrijk omdat er in deze klasse flink wat veelrijders aan het winkelen zijn. Ford verwacht dat de helft van de Mondeo's met een dieselmotor van de band zal rollen. In ons land halen we nog niet zo'n hoog dieselaandeel, maar bij onze zuiderburen wordt maar liefst 90% van de Mondeo's geleverd als diesel. En dan is een fatsoenlijke diesel van levensbelang.
Op papier doet Ford het dus erg goed met die nieuwe TDCi-motor, maar de hamvraag blijft natuurlijk of dat in de harde, dagelijkse praktijk ook zo is. Daar kun je alleen maar achterkomen door een flink stuk te gaan sturen.
Opvallend is dat de TDCi - ondanks de directe inspuiting - wel enkele seconden opwarmtijd neemt voor de koude start. Hij komt vervolgens wat ratelend tot leven om daarna snel tot een beschaafder bestaan over te gaan. Het wordt ons al vrij snel duidelijk dat de TDCi zijn zwakkere broeder in prestaties en akoestische eigenschappen ruimschoots overtreft. Op lagere snelheden hoor je in de verte nog wel wat dieselgeluiden, maar bij hoger tempo is de cocktail van wind-, band- en motorgeluid zodanig dat je trommelvliezen geen dieselgeluiden meer registreren. Natuurlijk hoor je bij fors optrekken nog wel licht geratel, maar dat is vrijwel geen enkele diesel vreemd. Op wat hele zachte fluitgeluidjes tussen de 2000 en 3000 toeren na, laat deze TDCi zich van zijn beste kant zien. Daarboven wordt 'ie weer wat duidelijker hoorbaar, maar dan zit je in 5 al op een in ons land door de sterke arm verboden 150 km/h.
Trekken doet de nieuwe diesel natuurlijk als de beste. Vanaf 1000 toeren pakt 'ie al mooi op en bij 1600 omwentelingen begint het echte sleurwerk. Niet met zo'n vette por in je rug als bij de TDI's van het Volkwagenconcern, maar toch wel zeer merkbaar. Tussen die al eerder genoemde toerenband van 2000 tot 3000 sjouwt 'ie het lekkerst door; voelt dan wel heel dynamisch aan. En dan is het weer een heel prettige gewaarwording als na dik 450 kilometer rijden de wijzer van de brandstofmeter net op half staat. Daaruit kunnen we nog geen precies verbruik destilleren; daarvoor moeten we de auto onder onze vertrouwde omstandigheden nog eens uitgebreid testen. Ford houdt het zelf op een liter diesel voor elke 17 kilometer.
Met deze TDCi-motor heeft Ford voor de Mondeo een diesel die gezien mag worden. De Duitsers treden daarmee toe tot de (nog) bescheiden dieselelite in de middenklasse die over 130 pk beschikt; hoger op de prijsladder bij de luxe-merken is zoveel power al gebruikelijker. Met een instapprijs van net onder de 60 mille ( 27.227) zit Ford ook helemaal niet verkeerd. Voor de Nederlandse markt verwacht Ford dat de meeste dieselrijders voor de TDCi zullen kiezen. Een logische inschatting, want de 90 pk diesel is er alleen maar in een simpele uitvoering en de 115 pk TDDi is maar twee mille goedkoper dan de TDCi.

PRIVATE LEASE Ford

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.