Gereden: David Brown Speedback GT

David Brown Speedback GT
David Brown Speedback GTDavid Brown Speedback GTDavid Brown Speedback GTDavid Brown Speedback GTDavid Brown Speedback GT
David Brown adoreert de jaren 60 en dus laat hij dat tijdperk simpelweg reïncarneren in zijn eigen auto, de Speedback. Voor de nieuwste editie van GTO gingen we daarmee op pad.

Deze auto ziet er misschien klassiek uit, maar onder het retro-uiterlijk van de Speedback GT schuilt een moderne auto. David Brown bouwt de visueel naar de Aston Martin DB5 verwijzende GT namelijk op basis van de Jaguar XK. "Waarom iets nieuws uitvinden, als er al wat geschikts is?", zegt de petrolhead pur sang, waarna we het woord laten aan de grommende vijfliter V8 in het vooronder.

Terwijl we met meneer Brown rondtoeren en het zonnetje doorbreekt, beseffen we in wat voor een bijzondere auto we zitten. Onder meer door de fonkelende verchroomde middenconsole. Verder zien we in het dashboard prachtig hout en leer verwerkt zitten. Verwacht qua rijden niet al te veel sportiviteit; dit is net als de donorauto een snelle, comfortabele GT. Precies zoals Brown het heeft bedoeld.

Hoe langer we rijden, hoe meer details ons opvallen. Zoals de prachtige manier waarop Brown de Union Jack heeft verwerkt in het logo van zijn creatie. Of het mechanische klokje dat centraal boven in de middenconsole prijkt.

Voor de grootste attractie moeten we even stoppen en de achterklep openen: daar blijkt namelijk een heus met leer bekleed bankje uit te komen. Ideaal om net als Lords in hun Land Rovers te genieten van het paardenrennen, bijvoorbeeld. En dat zijn nog maar enkele van de waanzinnige bijzonderheden aan deze wonderlijke Britse creatie. James Bond zou er jaloers op kunnen zijn.

Meer lezen over deze waanzinnige en zeldzame Britse sportieveling? Lees alles over David Brown en zijn Speedback GT – geportretteerd naast de hypermoderne BMW i8 – in de nieuwe GTO (4/2014), die nu verkrijgbaar is. Klik hier om de editie online te bestellen en gratis thuisbezorgd te krijgen!

Video

Lezersreacties (34) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.