Gereden: Citroën C3 X-TR

Citroën C3 XT-R
De Citroën C3 X-TR lijkt in eerste instantie een SUV-imitatie. Kijk je wat verder, dan blijken de stoere versierselen het karakter van de C3 alleen maar te versterken.
De Citroën C3 X-TR lijkt in eerste instantie een kansloze SUV-imitatie. Kijk je wat verder, dan blijken de stoere versierselen het eigenwijze karakter van de C3 alleen maar te versterken. Maar is hij 'X-Treem'? Nee.

De door Citroën als lieflijk, rond en vrouwelijk gepositioneerde C3, krijgt met de brede, zwarte rand kunststof die zich rond het koetswerk slingert beslist een meer mannelijke uitstraling. Het robuuste tenue maakt deze C3 in theorie ook minder bevattelijk voor parkeerplaatsdeukjes, maar je kiest hem natuurlijk om zijn uitstraling. Want hij heeft hetzelfde non-conformistische karakter dat de Citroëns van weleer ook zo heerlijk eigenzinnig maakte.
De C3 X-TR is de productieversie van de conceptcar X-Treme. Opvallend aan dat studiemodel was dat hij hoger op de pootjes stond. Maar wat blijkt nu: de beschikbare 1.4 en 1.6 benzineversies rijden rond op dezelfde hoogte als een gewone C3. Er bestaat echter ook een 1.4 HDi, die wél extra bodemvrijheid (+ 30 mm) én een limited-slip differentieel heeft. Citroën Nederland importeert uitgerekend dit leuke zandhaasje (nog) niet, omdat hij te duur zou zijn.
Aardige details zijn de standaard dakrails, waarvan de middenstukken uitneembaar zijn. Je kunt ze overdwars terugplaatsen om zo een allesdrager te creëren. En er is meer leuks, zoals een elektrisch bedienbaar panoramadak, 'vliegtuigtafeltjes' en een extra 'houd-je-kroost-in-de-gaten-binnenspiegeltje'. Voor de airco, de CD-speler en de lichtmetalen wielen van de testauto moet je respectievelijk 1.345, 500 en 610 euro bijbetalen.
De hier geteste X-TR heeft de in januari geïntroduceerde zestienkleps 1.4-motor van 90 pk, die uitsluitend leverbaar is in combinatie met de SensoDrive transmissie. En die transmissie is net zo eigenzinnig als de X-TR zelf. Zo schakelt hij in de handschakelmodus met plankgas bij 98 km/h op z'n gemakje van twee naar drie, zodat de acceleratiemeting tot 100 km/h op een teleurstellende 14,3 seconden uitkomt. Over de motor zelf geen kwaad woord. Hij is met een testgemiddelde van 7,4 l/100 voldoende zuinig en mist alleen wat pit bij lage toerentallen. Bovenin maakt hij dat goed en draait van laag tot hoog bovendien opvallend geruisarm. Die laatste kwalificatie kan de X-TR zelf niet voor zijn rekening nemen; het schuifdak en de dakrails zorgen voor veel windgeruis. Remedie: doe het kalm aan in de X-TR. Stuur hem ontspannen en automatisch schakelend door stad en land. Dakje open... X-treem plezierig. Dus toch! (JE)

PRIVATE LEASE Citroën C3

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.