Franse overheid overweegt 'brandstofbonnen'

Lage inkomens tegemoetkomen

tanken frankrijk buitenland benzine benzineprijzen

De Franse regering wil mogelijk toch de portemonnee trekken om de hoge brandstofprijzen te compenseren voor Franse burgers. Er wordt nagedacht over 'brandstofbonnen' in plaats van een algehele belastingverlaging.

De Franse regering overweegt huishoudens met een laag inkomen dergelijke bonnen te verstrekken. Minister Barbara Pompili (Ecologische Transitie) sprak op de televisiezender France 2 over de benzinebonnen. Zij zei daar wel bij dat het ingewikkeld is om zoiets in de praktijk te brengen.

De regering in Parijs staat onder toenemende druk om iets te doen aan de hoge benzineprijzen. Die bestaan in Frankrijk voor ongeveer 60 procent uit accijnzen, maar Minister van Economie Bruno Le Maire wil niet aan die verbruiksbelastingen tornen, zei hij tegen de radiozender Europe 1. Dat komt volgens hem neer op "het subsidiëren van fossiele energie". Le Maire liet maandag doorschemeren dat hij een maatregel zoals de brandstofbonnen dan ook prefereert boven het voor alle Fransen goedkoper maken van brandstof.

De hoge energieprijzen kunnen een heet hangijzer worden in de aanloop naar de presidentsverkiezing in Frankrijk van april 2022. Met een groeicijfer van 6 procent dit jaar is de Franse economie relatief sterk uit de coronacrisis gekomen. Daar staat tegenover dat de regering van president Emmanuel Macron veel kritiek krijgt op de gestegen kosten van levensonderhoud.

Marge verlagen

Eerder deed de regering een oproep aan tankstationhouders om hun marge op brandstof te verlagen. Dat kan de consument uiteraard het nodige schelen aan de pomp. Dat idee leidt echter tot kritiek onder de exploitanten. Supermarktketen E.Leclerc gaat als reactie hierop zelfs over tot het compleet doorstrepen van de winstmarge, om te laten zien dat uiteindelijk het grootste verschil met accijnsverlaging bereikt kan worden. Topman Michel-Édouard Leclerc vindt dat de overheid aan zet is.

Lezersreacties (21)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.