Forse toename Duitse waterstofstations
Van 76 naar 130 in twee jaar
Het Duitse ministerie van Transport heeft samen met H2 Mobility Deutschland GmbH zijn plannen voor de Duitse waterstofinfrastructuur gepresenteerd. Daaruit blijkt dat onze oosterburen over twee jaar flink meer waterstoftankstations langs hun wegen willen hebben.
Eerder stelde de samenwerking tussen de Duitse overheid en H2 Mobility, een bedrijf dat zich toespitst op de waterstofinfrastructuur in Duitsland, als doel om halverwege 2020 het honderdste waterstoftankstation te bouwen. Die doelstelling krijgt nu een vervolg. Aan het einde van 2021 moet het op 130 plekken mogelijk zijn om waterstof te kunnen tanken in Duitsland. Momenteel kan dat nog op 76 punten. De 30 tankstations die H2 Mobility vanaf het derde kwartaal in 2020 bouwt, worden groter dan de meeste van de honderd ervoor. Daardoor zal de capaciteit van die stations groter zijn.
De huidige waterstoftankstations kunnen tot vijftig auto’s per dag van de brandstof voorzien. De tankstations die in de plannen worden belicht, kennen een tot drie keer zo grote capaciteit. Het resultaat is dat aan het einde van 2021, dagelijks 60.000 auto’s waterstof kunnen tanken in Duitsland. De eerste honderd waterstofpunten zijn geconcentreerd rondom een zevental grote steden en de verbindingen tussen die steden. Het is nog niet bekend waar H2 Mobility de extra dertig tankstations plaatst.
Momenteel is het aanbod van auto’s ‘op waterstof’ nog beperkt, maar verschillende merken zijn bezig met de ontwikkeling van de brandstofceltechnologie. Echter hebben niet alleen bezitters van auto’s op waterstof baat bij een uitgebreide laadinfrastructuur. Ook voor bussen en bedrijfsauto’s kan waterstof een relatief ‘groene’ uitkomst bieden. Verschillende Europese busfabrikanten brachten al een bus-met-brandstofcel op de markt. StreetScooter, het Duitse bedrijf achter de bekende DHL-bezorgvoertuigen, werkt ook aan een besteller met waterstoftechniek.