Formule 1 kondigt zes sprintraces aan voor 2023

Twee keer zoveel

Max Verstappen Spa F1 (ANP)

Aankomend Formule 1-seizoen zijn er niet drie, maar zes sprintraces. De organisatie van de Formule 1 maakt nu bekend waar deze sprintraces worden gehouden.

Afgelopen seizoen waren er voor de tweede keer sprintraces in drie Grand Prix-weekenden. Dat gebeurde in 2021 voor het eerst. Komend jaar zijn er twee keer zoveel, in zes Grand Prix-weekenden is er op zaterdag een sprintrace. De Formule 1 leek eerder alles bij het oude te houden door er weer drie te houden in 2023, maar dat plan is van tafel. De Formule 1-teams krijgen extra budgettaire ruimte vanwege het hogere aantal sprintraces. De kans op schade is immers groter bij meer sprintraces.

Net als dit jaar zijn er in 2023 sprintraces in Oostenrijk (1 juli) en Brazilië (4 november), die in Imola komt te vervallen. Nieuw zijn Azerbeidzjan (29 april), België (29 juli), Qatar (7 oktober) en de VS (21 oktober). Volgens de Formule 1 is er voor deze bestemmingen gekozen vanwege de inhaalmogelijkheden, de kans op spectaculair dichtbij elkaar racen en de hoge snelheden die er kunnen worden gehaald. Volgens de topman van de Formule 1, Stefano Domenicali, zijn F1-fans in de voorbije jaren steeds enthousiaster geworden over sprintraces. Hogere kijkcijfers op de zaterdag versterken volgens hem dit beeld. Daarom wordt het aantal uitgebreid.

Opnieuw hebben de sprintraces op zaterdag plaats. De startopstelling voor de sprintrace wordt op vrijdag bepaald in de kwalificatie. De uitslag van de sprintrace bepaalt de startopstelling voor de Grand Prix op zondag en er zijn punten te verdienen voor de beste acht. De winnaar krijgt acht punten, de nummer twee krijgt er zeven, enzovoort.

Degene die op vrijdag het snelste is in de kwalificatie, krijgt de poleposition achter zijn naam. Dat was afgelopen jaar ook zo, in 2020 was de winnaar van de sprintrace nog degene die de poleposition-award kreeg. Hoewel de huidige gang van zaken volgens de F1 duidelijker is, betekent het dus dat de coureur die officieel poleposition achter zijn naam zet niet per se van P1 start in de hoofdrace op zondag. Dat hangt immers nog af van wat er in de sprintrace gebeurt.

Lezersreacties (10) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.