Fiat Chrysler scherpt beveiliging auto's aan

Hackers krijgen van afstand controle over Cherokee

Jeep Cherokee
Fiat Chrysler heeft de beveiliging van honderdduizenden auto's aangescherpt nadat hackers de controle over die voertuigen bleken te kunnen overnemen.

Vorige week kondigde het concern zonder veel bombarie aan dat het een software-update bij diverse auto's doorvoerde om 'de elektrische veiligheid te verhogen en het communicatiesysteem te verbeteren'.

Er bleek echter wel degelijk iets aan de hand, aldus Automotive News: Fiat Chrysler voerde in alle haast een beveiligingsupdate door omdat bleek dat hackers van afstand controle over auto's met het Uconnect-infotainmentsysteem konden overnemen.

Als proef was een journalist van Wired de snelweg opgegaan met een Jeep Cherokee, terwijl twee hackers vanaf afstand probeerden controle over de auto te krijgen. Dit lukte: niet alleen kregen de computerexperts de radio en de ruitenwissers aan, ook lukte het hen om de motor uit te zetten en op een parkeerterrein de elektronische handrem te deactiveren.

De hackers kregen via het Uconnect-systeem controle over de Cherokee. Dit infotainmentsysteem kan verbinding met internet maken en door die verbinding was het voor de hackers mogelijk om alle acties uit te voeren. Het systeem is onder meer beschikbaar op de Chrysler 200 en diverse modellen van Dodge, Jeep en Ram.

Uconnect is ook leverbaar op de Nederlandse Jeeps, dus we hebben bij de importeur geïnformeerd wat de stand van zaken voor ons land is. Wij hoeven ons echter geen zorgen te maken, zo blijkt. "We hebben te horen gekregen dat er een update komt voor de Jeeps Cherokee voor de Amerikaanse markt. Buiten de Verenigde Staten speelt dit probleem niet", aldus een woordvoerder.

Bekijk hier de video van Wired met het hacken van de Jeep Cherokee:

Video

Lezersreacties (28) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.