FCA Automobiles koopt Tesla's CO2-buffer

FCA betaalt miljoenen aan Tesla

Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft een overeenkomst met Tesla gesloten om met hun totale aanbod aan modellen te voldoen aan de Europese emissieregels.

Volgens de Financial Times heeft FCA honderden miljoenen euro's aan Tesla betaald, zodat de auto's van het Amerikaanse merk sinds 25 februari tot het aanbod van het Italiaanse concern gerekend worden.

Sinds 2015 mogen de auto's van een fabrikant van de Europese Commissie gemiddeld 130 gram CO2 per kilometer uitstoten. Richting 2021 wordt dat gefaseerd nog verder teruggebracht naar 95 gram CO2 per kilometer.

Omdat de elektrische auto's van Tesla geen CO2-uitstoot hebben, trekt dat het gemiddelde van alle FCA-modellen naar beneden. En daarmee voldoet de fabrikant aan de regels van de EU.

Hiermee ontloopt het concern boetes. Fabrikanten mogen wel auto's verkopen die meer uitstoten dan de regels toestaan, zolang het gemiddelde van het concern maar binnen de limiet blijft.

FCA is het moederconcern achter onder meer Jeep, Maserati en Alfa Romeo. Dit zijn stuk voor stuk merken die geen elektrische auto in hun aanbod hebben, maar wel sportwagens en SUV's met een relatief hoge uitstoot.

'Gecommitteerd aan terugbrengen uitstoot'

Door de Financial Times werd niet gemeld welk bedrag FCA aan Tesla heeft betaald. In een verklaring meldt FCA dat het bedrijf "gecommitteerd is aan het terugbrengen van de uitstoot van alle producten".

"Deze aankoop geeft ons de flexibiliteit om onze klanten producten te leveren die ze willen kopen, terwijl we voor de laagste kost

Lezersreacties (92) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.