Europese Commissie wil BPM afschaffen

Europese Commissie wil BPM afschaffen
De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om de EU-lidstaten hun registratiebelastingen op auto's af te laten schaffen. Voordat het echter zo ver is moeten alle ministers van

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om de EU-lidstaten hun registratiebelastingen op auto's af te laten schaffen. Voordat het echter zo ver is moeten alle ministers van Financiën hiertoe unaniem beslissen.

Op dit moment heffen 16 van de 25 Lidstaten een registratieheffing op auto's. In Nederland gaat het daarbij om de BPM. Bij afschaffing van de BPM worden nieuwe auto's bij de aanschaf tot 30% goedkoper. Ondanks het mogelijk afschaffen van de BPM zal het autorijden in Nederland niet goedkoper worden. Het wegvallen van de BPM zal worden gecompenseerd met een hogere motorrijtuigenbelasting en op den duur met een vorm van kilometerheffing. De belastingdruk zal dan verschuiven van het bezit van een auto naar het gebruik van een auto. Mocht het voorstel van de Europese Commissie worden aangenomen dan zal de periode voor het afbouwen van de BPM tussen de 5 en 10 jaar in beslag gaan nemen. Voordat de afschaffing van de registratieheffingen een feit is zullen alle ministers van Financiën eerst unaniem achter het plan moeten staan. Na de zomer zal het plan met de ministers van Financiën worden besproken.

bron: www.autobelastingen.nl