EuroNCAP breidt testprogramma uit

EuroNCAP Auto Emergency Braking
Omdat de veiligheidsvoorzieningen van auto's steeds geavanceerder worden, gaat EuroNCAP z'n testprogramma uitbreiden. Eind oktober worden de resultaten van de zogenaamde 'crash avoidance' tests bekendgemaakt, in de VS scoorden Volvo, Subaru, Mercedes en Cadillac bij soortgelijke tests het beste.

Op dit moment test EuroNCAP diverse Europese automodellen die zijn voorzien van 'crash avoidance technologies'. Daarmee worden technologieën bedoeld die de inzittenden moeten behoeden voor een botsing. Denk daarbij aan systemen die waarschuwen voor een dreigende aanrijding (Forward Collision Warning) of zelf een noodstop kunnen maken (Autonomous Emergency Braking) bij lage en/of hogere snelheden.

Veel autofabrikanten bieden deze systemen, al dan niet tegen meerprijs, aan op hun modellen en de verwachting is dat ze in de toekomst gemeengoed gaan worden. EuroNCAP heeft daarom een protocol ontwikkeld om de testresultaten om te kunnen zetten in een sterrenscore, net zoals het dat doet bij de bestaande crashtests. Die zijn nu onderverdeeld in vier categorieën: inzittendenbescherming, bescherming voor kinderen, voetgangersveiligheid en assistentiesystemen (zoals ABS en ESP).

Topscores voor Mercedes en Volvo

De Amerikaanse equivalent van EuroNCAP, de Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) heeft het protocol voor 'crash avoidance technologies' overgenomen van EuroNCAP. Zij testen de systemen bij een snelheid van 12 mph (19 km/h) en 25 mph (40 km/h).

Niet minder dan 74 auto's waren aan de beurt, waarbij de Cadillac ATS en SRX, Mercedes C-klasse, Subaru Legacy en Outback en Volvo S60 en XC60 de beste resultaten ('superior') boekten. Daarna volgden in de categorie 'advanced' onder andere de Audi A4 en Q5, Jeep Grand Cherokee en Mazda 6. Minder goed uit de bus (beoordeling 'basic') kwamen de BMW 3-serie en X3 en Toyota Prius Wagon.

In onderstaande video wordt de testprocedure van het IIHS uitgelegd.

Video

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.