Drie partijen in de race voor Opel

Opel vestiging in Bochum | Foto: ANP/EPA
De besprekingen over de overname van Opel door Magna verlopen stroef. Zo stroef zelfs, dat er opnieuw kapers op de kust zijn. Naast Magna hebben zich opnieuw twee geïnteresseerden gemeld. Opel bekijkt vandaag wie de beste kaarten heeft.
Magna, de Belgische investeringsmaatschappij RHJ International en het Chinese BAIC zijn alle in de race voor de overname van Opel. Eerder gaf Opel samen met de Duitse overheid de voorkeur aan Magna. Dat Canadese bedrijf wil samen met het Russische Sberbank Opel in de gelederen opnemen. De onderhandelingen met General Motors over de toegang tot de Russische markt, gooien echter roet in het eten.
Voor het nieuwe ultimatum, dat vandaag verloopt, is het voorstel van Magna op een aantal belangrijke punten aangepast. Het Canadese bedrijf wil twintig procent van de aandelen overnemen; Sberbank 35 procent. General Motors blijft voor 35 procent aandeelhouder bij Opel. Het consortium legt 500 miljoen euro eigen geld in en verwachten een bijdrage van 4,5 miljard van de Duitse staat. Magna wil bij Opel 11.600 banen schrappen, waarvan 2.500 in Duitsland.
Terugverkopen
RHJ wil 50,1 procent van de Opel-aandelen binnenboord halen. De investeerder injecteert in twee etappes 275 miljoen euro. Van de Duitse overheid wordt 3,8 miljard euro hulp verwacht. General Motors houdt bij de deal 39,9 procent van de Opel-aandelen in handen. RHJ is de Europese tak van het Amerikaanse Ripplewood. Mede daardoor zou deze partij de voorkeur hebben van General Motors. Kwade tongen beweren dat de investeerders Opel op zeker moment weer aan GM zullen terugverkopen. Bij een overname schrapt RHJ 9.900 banen, waarvan 3.900 in Duitsland.
Het Chinese BAIC, dat in het thuisland 12.000 auto's per jaar bouwt, wordt door de Duitse overheid niet gezien als partij die Opel een zekere toekomst kan bieden. Verder wordt gevreesd dat het de Chinezen vooral te doen is om de technische kennis van Opel, die naar het Oosten zal worden geëxporteerd. Daarmee is de rol van de BAIC in dit verhaal eigenlijk al uitgespeeld. BAIC wil 7.584 banen schrappen, waarvan 3.000 in Duitsland en vraagt een overheidshulp van 2,64 miljard euro.

PRIVATE LEASE Opel

Lezersreacties (27)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.