Dit is de BMW 8-serie Gran Coupé

Langer, breder, hoger

BMW 8-serie Gran Coupe
BMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran CoupeBMW 8-serie Gran Coupe

BMW voegt een derde lid toe aan de familie van de 8-serie, want na de Coupé en Cabrio is het nu tijd voor de Gran Coupé. In vergelijking met de tweedeurs coupé groeit de vierdeurs proportioneel gezien in alle opzichten.

In die proporties zit dan ook eigenlijk het grootste nieuws. Zo groeide de wielbasis met 201 millimeter naar een totaal van 3,02 meter. Ook de koets groeide daardoor naar 5,08 meter (+231 millimeter). De breedte en hoogte kunnen op minder extra millimeters rekenen, maar groeien wel iets. Door de aanpassingen weegt de 8-serie ongeveer 70 kilogram meer dan de eerder gepresenteerde Coupé. Naast meer ruimte op de achterbank, waar voortaan een derde persoon ‘voor korte ritten’ kan plaatsnemen, slikt de kofferbak 20 extra liters aan bagage.

Het ontwerp van de Gran Coupé ligt in lijn met de overige modellen van de 8-serie. Het front blijft ongewijzigd, de achterkant veranderde ook amper. Het grootste verschil zit hem uiteraard in de zijkant, waar twee extra deuren worden gemonteerd. Het glazen panoramadak is nieuw op de optielijst van de 8-serie.

Tot de standaarduitrusting behoren de adaptieve led-koplampen, lichtmetalen 18-inch wielen (de M850i 20-inch), het instrumentarium en het 10,23-inch scherm voor het infotainment. De M-versie kan verder op standaard krachtige M Sport-remmen rekenen, die overigens optioneel ook leverbaar zijn voor de niet M-achtige uitvoeringen.

De lijst met motoren wordt met vier uit de 8-serie bekende aandrijflijnen gevuld. Zo komt de 840i zowel als twee- en vierwielaangedreven variant beschikbaar en moet hij zijn meerdere erkennen in de 530 pk sterke V8 uit de M850i. Dieselen kan met de zescilinder 840d xDrive met 320 pk. De laatstgenoemde benzineversie heeft 3,9 seconden nodig om vanuit stilstand op een snelheid van 100 km/h te zitten, de 840i xDrive 4,9 seconden. De reguliere 840i is 0,3 seconden langzamer. De diesel flikt het vergelijkbare kunstje in 5,1 seconden.

De Europese introductie van de BMW 8-serie Gran Coupé volgt in september. De Nederlandse prijzen zullen daarvoor bekend worden gemaakt. De huidige 8-serie heeft een instapprijs van € 127.811.

Video

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (49) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum