Diesels uit de gratie in België

Vraag naar gebruikte benzineauto's groeit

Benzine accijns Belgie
De vraag naar benzineauto's stijgt in dieselland België zo hard dat het aanbod niet meer aan de vraag kan voldoen, meldt de automobilistenbond VAB.

Momenteel is ongeveer 60 procent van het wagenpark in België voorzien van een dieselmotor. Van de gebruikte auto's die VAB verhandelt beschikte in 2015 echter ruim 60 procent over een benzinemotor, terwijl dat in de eerste zes maanden van dit jaar zelfs 72 procent was. Dat de vraag naar auto's op 'naft' toeneemt bij de Zuiderburen blijkt ook uit de VAB mobiliteitsbarometer. Uit die enquete wordt duidelijk dat slechts 16 procent van de Belgische automobilisten met zekerheid vaststelt dat de volgende auto een diesel zal zijn. Bijna 40 procent denkt een benzine-auto aan te schaffen, dertig procent twijfelt en de rest zet in op LPG, CNG, hybride of elektrisch.

Het milieu is één van de redenen die dieselrijders aanvoeren om voor benzine te kiezen, maar toch staan de kosten nog steeds bovenaan. Dat lijkt opmerkelijk, want dieselrijden wordt in België een stuk minder zwaar bestraft dan in Nederland. Toch is de VAB van mening dat dieselrijden pas loont vanaf 30.000 km. Behalve de relatief beperkte verkeersbelasting speelt de aanschafprijs daarin een rol, net als het (in theorie althans) steeds zuiniger worden van benzine-auto's.

Nederland

Dankzij de hoge motorrijtuigenbelasting bestaat het Nederlandse wagenpark voor 80 procent uit benzineauto's. In 2015 lag het marktaandeel van nieuw verkochte dieselauto's in ons land met 29 procent relatief hoog, maar eindigde alsnog stevig onder het Europese gemiddelde van ruim 46 procent.

Ter vergelijking: de jaarlijkse verkeersbelasting voor een Opel Astra 1.6 Cdti bedraagt in België 282,21 euro. In Nederland ben je voor dezelfde auto maandelijks gemiddeld zo'n 111 euro kwijt.

Lezersreacties (56) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.