Designreview Fisker Ocean: 'Mist helaas finesse in de uitvoering'
Niels van Roij over de elektrische Fisker SUV
Een nieuwe auto in de markt zetten, zonder een enorme overheidsinvestering of automotive conglomeraat als ruggengraat: ga er maar aanstaan. Henrik Fisker probeert het met de Fisker Ocean ... opnieuw. Gaan we ook nu weer via onhaalbare beloftes, onvermijdelijke vertragingen en enorme kwaliteitsproblemen naar een weinig roemrucht einde? Autodesigner Niels van Roij over deze elektrische SUV.
Na een carrière bij BMW en Aston Martin – waar Henrik Fisker overigens níet verantwoordelijk was voor de BMW Z8 of de Aston Martin V8 Vantage en DB9, dat zijn hardnekkige geruchten – bouwde de Deense designer een reeks andere auto's. Allemaal kennen ze de geforceerde hand van Henrik Fisker, beginnend met coachbuild auto’s gebaseerd op de Mercedes-Benz SL en BMW 6-serie en eindigend met een faillissement. Maar daarna verscheen de Fisker Karma, waarvan een reeks werd verkocht voordat het bedrijf op de fles ging. Na het faillissement van Fisker kochten de Chinezen de resten van de firma die er in Californië de Karma Revero van maakten.
Vervolgens presenteerde Henrik Fisker de op een Ford Mustang gebaseerde Galpin-Fisker Mustang Rocket en de op een Dodge Viper-chassis gebouwde Force 1 V10. Geen van deze auto's waren de commerciële successtories die Fisker voorzag. De Fisker EMotion conceptcar volgde, maar die ging nooit in productie.
Interessant statement
Dan de Fisker Ocean. Zoals het geval is met alle modellen van Fiskers hand is het proportionele statement van veraf gezien interessant. Het grote verschil is dat het bij de Ocean van dichtbij ook nog redelijk geslaagd is. Gezien vanaf de zijkant valt op dat de overhang kort is, zowel voor als achter. Dit werkt positief voor de visuele kwaliteiten van de Ocean. Dat kun je zeker niet over alle auto’s van Fiskers tekentafel zeggen.
De relatie tussen carrosserie-overhangen en de wielbasis is van cruciaal belang voor het bereiken van een goede visuele balans. De overhangen zijn vrijwel gelijk, daarmee verwijdert het ontwerp visuele dynamiek uit de auto. Prima, want een SUV mag er best wat statisch en daarmee solide uitzien. De schouder loopt vanaf de koplampen door naar achteren. Boven de achterste heupen doet een zeer harde feature line het bovendeel van de carrosserie separaat van de onderste helft ogen. Boven de grote 22-inch wielen zijn rijke lightcatchers aangebracht, die het wielformaat extra benadrukken.
Typische raamvormen
De geometrisch getekende lightcatcher boven de dorpel is toegepast om visueel hoogte te breken, lengte aan het ontwerp toe te voegen en een gevoel van soliditeit aan de Ocean mee te geven. Wat overtrokken grafische uitingen geven het Ocean-ontwerp een groot deel van zijn identiteit: een forse grille, zeer platte en horizontaal georiënteerde koplampen en achterlichten en de typische raamvormen met kick-up aan de zijkant.
De graphics worden toegepast op het ontwerp om de basisoppervlakken, de surfacing, te breken. Zeker het front is erg rijk aan features. De down the road-graphic (ofwel koplampen en grille) is van minder subtiele aard dan de flanken. Koplampen zijn verbonden met een fijn getekende lightbar – die centraal dipt in verband met de plaatsing van het woordmerk. De grille, een exemplaar met het formaat waarop de gemiddelde Daf trots zou zijn, is niet passend bij een elektrische auto. Vooraan zijn de features te heftig aanwezig, zeker in vergelijking met de relatief eenvoudig getekende flank en achterzijde.
De Fisker Ocean maakt veel visuele impact: het ontwerp is origineel en op veel vlakken sterk uitgevoerd. Maar het mist helaas aan finesse in de uitvoering, net zoals businessmodellen en bouwkwaliteit van voorgaande modellen.
Had je deze auto's al gezien?

Fisker Ocean Extreme 113kWh 573 PK | 700 km WLTP | Incl BTW
- 2024
- 0 km

Fisker Ocean Ultra 113kWh | Pano | Incl btw
- 2023
- 32.100 km

Fisker Ocean Extreme 113kWh Leder Panorama 360° Camera PDC LM velgen Elektr. achterklep met sensorsturing ACC FI-Pilot Driver Assistance Trekhaak elektr. uitklapbaar Solar dak
- 2023
- 22.759 km