Deel auto-industrie komt met 'noodplan' voor de EU
Veel autofabrikanten in Europa hebben te kampen met een te grote productiecapaciteit. Een groot probleem, want dat betekent nodeloos hoge kosten voor de autofabrikanten. Volgens Bloomberg verdubbelt de overcapaciteit van de Europese auto-industrie dit jaar naar twee miljoen auto's, een collectieve schadepost van 7,4 miljard euro op basis van personeels- en materiaalkosten.
De 'Cars 21 High-level Group', een groep van 21 hooggeplaatsten die nauw betrokken zijn bij de autoindustrie, heeft daarom een 'noodplan' gepresenteerd. Naast CEO's zoals Fiats Sergio Marchionne zijn ook diverse Europese ministers, toeleveranciers en vakbondsmensen betrokken bij deze groep. Marchionne dringt aan op steun van de Europese Unie, omdat het erg moeilijk is om in Europa medewerkers te ontslaan en het probleem van de overcapaciteit dus niet makkelijk op te lossen is.
Geen Duitse steun
Cars 21 dringt er bij de Europese Unie en de auto-industrie op aan dat de maatregelen ook echt snel worden doorgevoerd. Marchionne: "In het verleden hebben we meegemaakt dat onze adviezen genegeerd werden en ook nu hebben we weer verontrustende signalen gezien. We moeten als auto-industrie één front vormen om de Europese Unie om steun te vragen voor het beperken van overcapaciteit in deze moeilijke tijden."
Daar ligt meteen echter ook het probleem. Daimler, de Volkswagen Group en BMW doen het ook in deze economisch moeilijke tijden nog prima en dus hebben deze concerns geen behoefte om het initiatief van Sergio Marchionne te steunen. Daarmee zouden ze immers vooral de concurrentie helpen.
BMW, Daimler en de Volkswagen Group benutten 90 procent van hun productiecapaciteit, terwijl de noodlijdende concerns 70 of zelfs maar 60 procent van de te produceren auto's kunnen verkopen. Analisten verwachten dat de kans klein is dat de Europese Unie de plannen van Marchionne steunt als de Duitse concerns niet één front willen vormen.