De vorige auto met een V16 had hem dwars achter de voorstoelen

Unieke configuratie

Cizeta V16T
Cizeta V16TCizeta V16TCizeta V16TCizeta V16TCizeta V16TCizeta V16TCizeta V16TCizeta V16TCizeta V16TCizeta V16T

Met de komst van de Bugatti Tourbillon is er voor het eerst in decennia weer een auto met een echte V16-motor. De vorige auto met zo’n motor was de Cizeta V16T en die had de zestiencilinder nota bene dwars achter de stoelen staan.

Als je denkt dat de Cizeta V16T een verbouwde Lamborghini Diablo is, is dat niet gek. De in 1988 gepresenteerde auto was het geesteskind van Claudio Zampolli, een voormalig Lamborghini-ingenieur, die een afgekeurd Diablo-ontwerp als basis gebruikte. Het ‘middenschip’, met de A-stijlen, de kenmerkende deuren en de voorruit, lijkt dan ook als twee druppels water op dat van een Diablo.

Hoewel meer extremisme niet iets is waar wij naar zouden verlangen bij een Diablo is dat wel precies wat de Cizeta V16T, aanvankelijk Cizeta-Moroder V16T geheten, kon bieden. Dat begint al met het uiterlijk, want in het kader van ‘meer is altijd beter’ heeft de V16T maar liefst vier klapkoplampen. Overdaad vinden we ook in de lange kont, die wordt afgesloten met de achterlichten van een Alpine A610. In plaats van de traditioneel in lengterichting geplaatste V12 van een Diablo treffen we hier namelijk een heuse V16 aan. Een ellenlange motor dus, die desalniettemin dwars tussen de inzittenden en de achterwielen van de T16T is gepropt. De motor is in essentie een samensmelting van twee V8’s van Lamborghini en de aansluiting op de handgeschakelde versnellingsbak vindt dan ook in het midden plaats, tussen die twee achtpitters. Dat levert een unieke configuratie op, zelfs binnen het al uiterst kleine spectrum van personenauto’s met een V16. Buiten de Cizeta en de nieuwe Bugatti Tourbillon zijn dat vooral andere Bugatti’s, al hadden de Veyron en de Chiron een W16 en geen V16. Voor de oorlog maakte Cadillac furore met V16’s, maar verder vinden zelfs de meest hoogdravende autobouwers twaalf cilinders doorgaans wel genoeg. De Cizeta V16T leverde uit al die cilinders 550 pk en was naar verluidt goed voor een 0-100-tijd van 4,4 seconden. Moderne super- en hypercars halen daar hun neus voor op en heel veel krachtiger dan een vroege Diablo was de Cizeta ook al niet. Op één vlak was hij ongetwijfeld wel onverslaanbaar: het brandstofverbruik moet immens zijn.

Cizeta V16T

Hier is goed te zien dat de cilinderkoppen eigenlijk twee samengesmolten exemplaren van V8-motoren zijn. Aan weerszijden van de motor zitten grote radiateurs, die hun koellucht krijgen uit al even grote 'gaten' in de flanken van de auto.

De Cizeta V16T die we op Pebble Beach aantroffen, is het prototype. Voor Pebble Beach is een ‘gewone’ Cizeta kennelijk te min, al werden er uiteindelijk slechts elf of twaalf gebouwd en is elk exemplaar dus extreem bijzonder.

Lezersreacties (23)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.