Consumentenbond sleept Volkswagen voor rechter

Op jacht naar schadevergoedingen

Volkswagen TDI

De Consumentenbond dagvaardt Volkswagen in juni en wil zo voor kopers van sjoemeldiesels schadevergoedingen afdwingen. De bond ziet zich gesterkt door de uitspraak die een Duits hof maandag deed in het voordeel van een consument.

Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 180.000 gedupeerden. Zij kochten voor 2015 VW-diesels die als zeer schoon werden aangeprezen in advertenties. De auto's bleken echter gemanipuleerd en stootten op de weg veel meer schadelijke stoffen uit dan in het laboratorium.

In Duitsland besloot het hof maandag dat een gedupeerde consument 80 procent van het aankoopbedrag van Volkswagen moest terugkrijgen als schadevergoeding.

"Wij hebben niet letterlijk dezelfde inzet voor Nederlandse consumenten", verduidelijkt Joyce Donat van de Consumentenbond. "We willen dat Volkswagen de fouten erkent en verantwoordelijkheid neemt."

Als de rechter de autofabrikant schuldig acht, stelt die vervolgens de hoogte van de schadevergoeding vast. "Maar het zou ook kunnen dan VW eerder al besluit om toch tot een schikking met de gedupeerden te komen", aldus Donat.

In verschillende landen is dat laatste al gebeurd. In de Verenigde Staten kwam het tot een schikking van 14,7 miljard dollar (bijna 13,4 miljard euro) en in Duitsland werd een schikking van 620 miljoen euro getroffen.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (64) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.