Comeback Datsun op Lada-basis

Lada Granta
Lada GrantaLada GrantaLada GrantaLada 2105Lada 2107-Lada PrioraDatsun Cherry
Vorige week meldden we dat Renault-Nissan een meerderheidsbelang in het Russische Lada-AvtoVaz heeft genomen. Nu gaat een Lada de basis vormen voor de terugkomst van het historische Datsun.

Dat Renault-Nissan de oude merknaam Datsun nieuw leven in wil blazen, dát wisten we al even. Dat het Russische Lada hier de basis voor gaat vormen, dat is nieuw. De nieuwssite Leftlanenews heeft gesproken met topmensen van Renault-Nissan, welke de berichten min of meer bevestigd hebben.

De nog naamloze Datsun komt op het platform van de Lada Granta te staan, die hier nog niet leverbaar is. De Granta is een vierdeurs sedan die in feite de spiritueel opvolger is van de Riva/2100-reeks. Laatstgenoemde wordt een steeds warmer hart toegedragen, ondanks zijn twijfelachtige reputatie. Leuk weetje: de basis van deze Lada is na dat van de Ford Model-T en de Volkswagen Kever wereldwijd het meest verkochte autoplatform.

Wie nog niet helemaal gecharmeerd is van de Granta hoeft niet bang te zijn. Naar verluidt zal een deel van de techniek gedeeld worden, maar zal het uiterlijk weinig tot niet overeen komen. Datsun gaat in de markt gezet worden als het budgetmerk der budgetmerken. Zodoende zal het interieur in vergelijking met de Granta verder vereenvoudigd worden. Technische details zijn er nog niet, maar Nissan heeft inmiddels bevestigd dat de motoren gewoon door Lada ontwikkeld worden. Zowel benzine- als dieselmotoren staan op de planning. Uit kostenoogpunt lijkt het ons overigens logischer dat Lada gewoon blokken overneemt van Renault, maar dat terzijde.

De AvtoVAZ-fabriek in het Russische Togliatti zal de geboorteplaats zijn van de aankomende Datsun. Ergens volgend jaar moet de Russische markt kennis gaan maken met het model, dat eveneens in Indonesië geproduceerd zal gaan worden. We verwachten de extreme budget-Datsun niet op de Westerse markten, hij wordt speciaal ontwikkeld voor landen met een opkomende economie en zal een prijskaartje van tussen de 3.000 en 5.000 dollar krijgen. Omgerekend zo'n 2.300 en 3.800 euro.

Lezersreacties (42)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.