Bruut en productierijp: McLaren 12C Can-Am Edition
Het was een mooi weekend voor de Engelsen in Texas, waar Lewis Hamilton de overwinning pakte tijdens de allereerste Formule 1-race op het circuit in Austin. De autotak van McLaren had daaraan voorafgaand gemeld dat het de 12C GT Can-Am Edition in productie gaat nemen. Van de auto die afgelopen zomer tijdens het Pebble Beach Concours d'Elegance als designstudie werd gepresenteerd, worden slechts 30 exemplaren gebouwd.
McLaren noemt de 12C GT - de benaming MP4 is komen te vervallen - Can-Am de 'ultimate track car'. Hij is gebaseerd op de GT3-racewagen maar voldoet niet aan de specifieke eisen van het GT3-reglement. Zo is de 3,8-liter twinturbo V8 nu 'unrestricted' en voorzien van een geoptimaliseerd koelsysteem waardoor het vermogen steeg naar 630 pk; 130 pk meer dan de GT3-versie en 30 pk meer dan de straat-12C.
Je herkent de Can-Am aan de niet te missen achterspoiler, gemaakt van koolstofvezel, die voor 30 procent meer neerwaartse druk zorgt. Koolstofvezel zien we ook terug op andere delen van de carrosserie. Lichtgewicht wielen met daaromheen Pirelli-rubber maken het plaatje compleet. Uiteraard is de raceauto voorzien van een rolkooi, racekuipjes, zespuntsgordels en een multifunctioneel racestuur dat veel weg heeft van een Formule 1-stuurtje. Om het de coureur wat comfortabeler te maken, is de 12C voorzien van een speciaal voor raceauto's ontworpen aircosysteem.
De 12C GT Can-Am is volgens z'n scheppers een hommage aan oprichter/coureur Bruce McLaren en coureur Denny Hulme, die eind jaren zestig succesvol waren in de Amerikaanse Can-Am (kort voor Canadian American) series. In een dergelijke auto verongelukte Bruce McLaren in 1970 op Goodwood. Hulme overleed in 1992 aan de gevolgen van een hartaanval die hij kreeg in een BMW M3 tijdens een race in het Australische Bathurst.
De 12C GT Can-Am Edition wordt zoals gezegd gebouwd in een oplage van 30 stuks. In maart begint de productie in Woking, voor 375.000 pond (zo'n 430.000 euro) heb je er eentje.