Blik to the Future: BMW 2-serie Active Tourer

Onverwacht succes wordt doorgezet

BMW 2-serie Active Tourer render
BMW 2-serie Active Tourer renderBMW 2-serie Active TourerBMW 2-serie Active TourerBMW 2-serie Active TourerBMW 2-serie Active TourerBMW 2-serie Active Tourer spionageBMW 2-serie Active Tourer spionageBMW 225xe Active Tourer
AutoWeek 22 2020
AutoWeek 22 2020

Je leest het in AutoWeek 22 2020

Als eerste voorwielaandrijver én dito MPV is de BMW 2-serie Active Tourer zonder twijfel het minst tot de verbeelding sprekende model onder liefhebbers van de Bayerische Motoren Werke. Toch is de auto een waar succes, en dat verdient een vervolg.

Bij de facelift van de huidige generatie in januari 2018 gaf BMW aan dat er 380.000 exemplaren van de 2-serie Tourer-modellen waren verkocht, met Europa en China als belangrijkste afzetmarkten. Bijna 15.000 stuks kwamen naar Nederland, waarmee de ruimtelijke 2-serie de op vier na populairste BMW ooit is in ons land. Dat is opmerkelijk, want bij de concurrerende merken zijn de MPV's nagenoeg van het toneel verdwenen. Het premiumsausje lijkt zijn vruchten af te werpen. Zoals het de 2-serie Active Tourer en Gran Tourer vergaat in de publieke opinie, vergaat het meer automodellen. Als een bepaald model wordt verguisd door zogenoemde liefhebbers, hoeft dat zeker niet te betekenen dat er geen eer aan te behalen valt. In tegendeel zelfs. De eerste Porsche Cayenne wordt door sommigen nog steeds als Porsche-onwaardig beschouwd, maar wordt tegelijkertijd bejubeld als het model dat Porsche van de ondergang heeft gered. Zo’n redding was bij BMW gelukkig niet nodig in 2014, maar feit is dat de voor BMW-begrippen wat brave 2-serie Tourer-modellen over aandacht van kopers niets te klagen hebben.

Active ja, Gran onzeker

Hoewel de langere, zevenzits Gran Tourer nog iets praktischer is dan zijn broertje, gaat 70 procent van de wereldwijde kopers voor de vijfzits Active Tourer-variant. Het is dan ook niet zo gek dat de aandacht van BMW in eerste instantie naar die kortere versie lijkt uit te gaan. Het is zelfs de vraag of de Gran Tourer wel een opvolger krijgt. Wellicht kiest BMW voor het door de Mercedes GLB ingeslagen pad, waarbij een relatief compacte SUV van drie zitrijen wordt voorzien. Spionagebeelden verklappen dat er aan het basisconcept van de kortere Active Tourer niets verandert. Daarmee lijkt makkelijk te voorspellen hoe het opgefriste model eruit gaat zien, aangezien BMW in de vorm van de 1-serie en 2-serie Gran Coupé een tweetal verse voorwielaandrijvers in huis heeft die ongetwijfeld als blauwdruk voor de ruimteauto gaan dienen. Verwacht een soortgelijke, V-vormige en schuin oplopende neus, waarbij de laaggeplaatste grille een stuk groter wordt dan nu het geval is. Het profiel blijft nagenoeg intact. Ook de nieuwe Active Tourer krijgt dus een sterk oplopende schouderlijn en een extra raam voor de eerste zijruit, al lijkt het erop dat beide exemplaren nu in de deur worden opgenomen. Ook nieuw is dat de buitenspiegel nu op het plaatwerk van het portier rust, waar er tot nu toe wordt gekozen voor een ophangpunt in de raamstijl. Aan de achterkant neemt BMW helaas afscheid van de in de dakspoiler verstopte ruitenwisser. Voortaan krijgt de wisser een veel gebruikelijker plek onderaan de ruit, zoals dat nu ook al bij de Gran Tourer het geval is.

Platform blijft

Ook voor wat betreft het interieur en de techniek ‘leent’ het opgefriste model veel van de nieuwe 1-serie. Dat is niet zo gek, want de hatchback leunt op het UKL2-platform dat BMW destijds met de 2-serie Tourer lanceerde. Evolutie in plaats van revolutie dus, inclusief zuinige driecilinders én wederom een plug-in hybride. In hun huidige, gefacelifte vorm bestaan de Active Tourer en Gran Tourer sinds begin 2018, dus ligt een introductie in 2021 voor de geheel nieuwe generatie het meest voor de hand.

Naamsverwarring

In het enorme modellengamma van BMW staat een oneven getal vaak voor een regulier model, terwijl een (hoger) even getal de coupé- of cabrioletversie van dat model vertegenwoordigt. Op die manier vinden we de 2-serie naast de 1-serie, de 4-serie naast de 3-serie, de X6 naast de X5, enzovoorts. Dat de Tourer-modellen 2-serie heten is marketingtechnisch gezien misschien slim, maar maakt het er niet overzichtelijker op. Een 2-serie kan nu alles zijn tussen een voorwielaangedreven midi-MPV met een driecilinder en een 450 pk sterke M2 CS met achterwielaandrijving, auto’s die behalve de merknaam toch bijzonder weinig met elkaar gemeen hebben.

In de nieuwste AutoWeek rijden we nog een keer een rondje in de huidige BMW 2-serie Active Tourer. Die test vind je hier

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (28)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.