Biobrandstof niet altijd goed voor milieu

Bio-ethanol (foto: ANP)
Het mengen van biobrandstoffen met benzine en diesel levert niet altijd winst voor het milieu op. Per oliemaatschappij wisselen de resultaten sterk. Zo is de gemiddelde CO2-besparing met biobrandstof van Salland 72 procent en bij Esso nihil.

Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Natuur en Milieu. De milieuorganisatie heeft een ranglijst laten opstellen van de milieuwinst die oliemaatschappijen boeken met vermengen van fossiele brandstoffen met bijvoorbeeld soja, raap- of koolzaad of dierlijk vet.

Daaruit blijkt dat biobrandstoffen van Salland en Argos het relatief goed doen met respectievelijk gemiddeld 72 en 70 procent CO2-reductie. BP haalt 64 procent en Shell 59 procent. Total en Den Hartog blijven steken op 40 procent.

Esso blijft met 0 procent ver achter. Volgens de onderzoekers komt dit doordat het bedrijf relatief veel biobrandstoffen uit voedselgewassen zoals raapzaad gebruikt. Als de uitstoot wordt meegerekend die ontstaat door het verbouwen van raapzaad, blijkt de CO2-reductie uiteindelijk 0.

De koplopers Salland en Argos presteren volgens Natuur en Milieu beter omdat ze gebruik maken van 'afval', zoals gebruikt frituurvet of dierlijk vet.

Lezersreacties (26)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.