Beurswaakhond klaagt Tesla-baas Musk aan

Twitteren met gevolgen

Elon Musk Twitter
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft Tesla-topman Elon Musk aangeklaagd. De inhoud van de aanklacht is onbekend, maar er liep al langer een onderzoek naar hem wegens misleiding van beleggers.

De SEC verwijst in een toelichting naar tweets van Musk. Die twitterde onlangs dat hij werkte aan een privatisering van Tesla. Vooral een berichtje dat de financiering voor het van de beurs halen van de maker van elektrische auto's al rond zou zijn, zorgde voor ophef, en bleek later ook voorbarig te zijn. Het privatiseringsplan is inmiddels ingetrokken.

De tweets zorgden voor een run op de aandelen van Tesla, al waren er direct al vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en vooral over de geringe onderbouwing. Toen er een toelichting kwam, bleek de onderbouwing te rammelen, waarop de aandelen fors inleverden.

De beurswaakhond vindt dat Musk ten onrechte stelde dat hij Tesla van de beurs kon halen en noemt zijn uitspraken "roekeloos" en "onwaar". De SEC wil dat Musk eventuele financiële voordelen door de uitlatingen terugbetaalt en zet daarnaast in op een boete. Later wordt op een persconferentie meer informatie over de aanklacht bekendgemaakt.

Overigens kijkt de SEC niet alleen naar de gewraakte tweets uit augustus, maar ook naar oudere uitlatingen van Musk. Dat gaat onder meer om mogelijk misleidende uitspraken over de productie- en verkoopdoelstellingen van het bedrijf.

Ook het openbaar ministerie heeft de pijlen op Musk gericht. Mogelijk heeft Musk zich met zijn tweets schuldig gemaakt aan fraude. Dat justitiële onderzoek is echter nog in de beginfase.

Nadat bekend was geworden dat de SEC een aanklacht heeft ingediend, ging het aandeel Tesla in de nabeurshandel in New York flink omlaag.

Tesla heeft inmiddels gereageerd en neemt het op voor z'n oprichter en CEO: "Tesla en de raad van bestuur hebben het volste vertrouwen in Elon, zijn integriteit en in zijn leiderschap van de onderneming, dat heeft geleid tot het meest succesvolle Amerikaanse automerk in meer dan een eeuw. Onze focus blijft het opschalen van de productie en levering van Model 3, voor onze klanten, aandeelhouders en werknemers."

PRIVATE LEASE Tesla

Lezersreacties (88) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.