Benzineprijs dubbeltje onder record

Hoogste niveau dit jaar

Brandstof benzinepomp (foto ANP)

De hoge olieprijzen doen zich voelen aan de pomp. De prijs voor benzine staat op het hoogste niveau van dit jaar. Met 1,794 euro ligt de adviesprijs van een liter Euro 95 nog maar een dubbeltje onder de hoogste benzineprijs ooit, zo berekende consumentencollectief UnitedConsumers.

De olieprijzen tikten deze week het hoogste punt van dit jaar aan. Dat komt onder andere door het toenemende geweld in Libië, waardoor markten anticiperen op een beperkte toevoer uit het olierijke land. De prijzen stijgen ook door productiebeperkingen van de OPEC en de productieverstoringen in Venezuela. Ook diesel en lpg laten een stijging in prijs zien.

Of er een record in benzineprijzen aan zit te komen, is volgens Paul van Selms van van UnitedConsumers nog koffiedik kijken. "De prijzen kunnen net zo hard omlaag gaan, maar ook verder omhoog", zegt hij. Wel ziet Van Selms dat de OPEC met haar productiebeperkingen een machtsfactor van belang blijft, in tegenstelling tot wat eerder werd verwacht. Hij wijst er verder op dat prijzen aan de pomp niet zo sterk dalen of stijgen als die van ruwe olie, omdat belastingen en accijnzen een dempend effect hebben.

Lezersreacties (102) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.