Bedroevende resultaten bij Porsche, maar het merk houdt moed
Alles komt samen
Het gaat niet goed met Porsche. Dat wisten we al, maar het verslag van een aandeelhoudersvergadering brengt de schaal van de tegenslag toch weer even boven. Porsche wil meer dan ooit inzetten op alle aandrijfvormen, maar komt ook met nieuwe topversies van de 911. Het einde van de 718 is in zicht en ondanks alle tegenslagen werden er in vier van de vijf wereldregio's alsnog verkooprecords geboekt.
“De wereld is veranderd en we ervaren een stevige storm. Maar we doen alles wat we kunnen om die tegen te gaan. We investeren resoluut in de toekomst. In uitdagende tijden gaan we door met het ontwikkelen van Porsche, met een scherpe focus. Dit vereist op korte termijn meer middelen, maar het zal ons bedrijf op lange termijn nog winstgevender maken.” Het zijn tegelijkertijd alarmerende en geruststellende woorden van Oliver Blume, de topman van zowel Porsche AG als de Volkswagen Groep die daar een grote vinger in de pap heeft.
Porsche heeft echter meer aandeelhouders, en die hebben het momenteel zwaar. Voor Porsche komt alles even op een negatieve manier samen. Porsches radicale keuzes op het gebied van elektrificatie stroken niet erg met de trends op dat vlak op de wereldwijde automarkt. Daarnaast vallen de verkopen in China tegen, omdat het daar economisch even helemaal tegenzat én omdat de Chinese consument zich tegenwoordig minder laat verleiden door oude, klinkende namen uit Europa, en vaker voor producten uit eigen land kiest. ‘Last but not least’ heeft Porsche flink last van de protectionistische maatregelen die de Amerikaanse president Trump heeft ingevoerd. Als één van de weinige Duitse automerken heeft Porsche helemaal geen fabriek in de VS, dus van het opschroeven van Amerikaanse productie – zoals bijvoorbeeld Mercedes doet – kan geen sprake zijn.
In boekjaar 2024 verkocht Porsche nog voor 40,1 miljard euro aan auto’s, waarbij het rendement op die verkopen met 14,1 procent een stuk lager dag dan de 18 procent van 2023. In harde aantallen verkocht Porsche 310.718 (jawel, 718!) auto’s in boekjaar 2024, een paar procent minder dan een jaar eerder. De Cayenne is met 102.889 als vanouds het populairste model, gevolgd door de Macan met 82.795 exemplaren en de 911 met 50.941 stuks. Veelzeggend voor het belang van de Chinese markt is het feit dat de verkopen in Europa, Noord-Amerika en de overige markten, vier van de vijf wereldregio’s voor Porsche, zijn toegenomen tot een nieuw record. Dat het verkooptotaal toch lager uitpakt, komt dan ook bijna helemaal door de situatie in China.
Het aandeel van Porsche staat met deze resultaten lager dan het in jaren gestaan heeft en heeft alleen in dit jaar al een kwart van zijn waarde verloren. Als reactie worden er allerlei financiële stappen ondernomen, maar Porsche kijkt ook naar het productportfolio. Of beter gezegd: Porsche wil de vernieuwingsdrang voortzetten. Blume wijst erop dat sinds december 2023 al vijf van de zes modellen zijn vernieuwd, waarmee ‘het fundament voor het succes van de komende jaren’ volgens hem is gelegd. Ook benadrukt Blume dat Porsche sterk zal blijven inzetten op het aanbieden van verschillende types aandrijflijn, zodat er in elk segment de keuze zal zijn tussen verbrandingsmotoren, hybrides en volledig elektrische aandrijving. Jawel: ‘in ieder segment’. Dat betekent niet noodzakelijk dat ieder model met alle aandrijflijnen leverbaar zal zijn, maar klinkt wel wat anders dan het eerdere beleid waarbij Porsche eigenlijk in rap tempo alles wilde gaan elektrificeren en alleen de 911 uiteindelijk zijn verbrandingsmotor zou mogen houden.
Nu het daar toch over gaat: Porsche belooft onder meer nieuwe topversies van de 911. Zulke knetterdure varianten – denk GT2 - brengen ongetwijfeld bijzonder veel geld in het laatje. Ondertussen weet Motor1 te melden dat de laatste brandstofgestookte 718’s Boxster en Cayman in oktober van de band moeten lopen, waarna dit model wel degelijk volledig elektrisch zal zijn.