AutoWeekend Top 10: zwarte zwaantjes
Jaguar trok deze week het doek af van de hagelnieuwe XF, een model dat veelal hoog op de wensenlijstjes te vinden is. Het merk timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Eerder al werden we getrakteerd op de F-Type en ook de nieuwe XE heeft zich aan de wereld voorgesteld als een auto waar menig mondhoek van richting oor trekt. We hebben de Britten dan ook in het zonnetje gezet in onze wekelijkse Redactie Raadt Aan, maar niet alles dat een roofkat op de neus draagt is direct geslaagd. De X-Type - die dan ook in deze top 10 voorkomt - is een typisch gevalletje van een model dat niet direct bij het merk past. Hij wordt vergezeld door nog 9 vreemde vogels die gevoelsmatig uit een ander nest leken te komen. In willekeurige volgorde:
Skoda Felicia Fun
In de tweede helft van de jaren negentig zat Skoda midden in z'n gedaantewisseling. De Favorit ruimde het veld voor de eerste Felicia, die met Polo-techniek opeens een stuk moderner werd. Ook kwam de Octavia voor het eerst om de hoek kijken, een model dat techniek van de Golf IV mee kreeg. De Felicia - al als pick-up te krijgen - besloot spontaan een feestje te geven en trok z'n Fun-broek aan. Uitklapstoeltjes in het pick-up-laadruim, een plastic bullbar, kekke wieltjes en een aan wanstaltigheid grenzend kleurig interieur: in dit geval is het allemaal positief. (LK)
Suzuki Kizashi
2009 was het jaar dat Suzuki besloot om in pak op kantoor te verschijnen. De Kizashi moest het D-segment gaan opschudden. De Japanners hielden zich voorheen vooral bezig met guitig getekende Swiftjes en lieflijke Altootjes. De Liana sedan en de SX4 sedan kwamen in de buurt, maar de Kizashi was bloedserieus. In alle gevallen kreeg je een 178 pk sterke 2,4-liter viercilinder die optioneel met vierwielaandrijving te krijgen was. Verder was en is -ie tot het dak afgeladen met alles wat je in de spits wensen kunt. Een succes is het helaas nooit geworden. (LK)
Lexus LFA
Onlangs lanceerde Lexus met grof geweld de RC F, een auto die opnieuw bewijst dat de Japanners niet alleen hybrides goed in elkaar kunnen schroeven. Met een atmosferische 5-liter V8 is het een onbehouwen monster zoals je ze zelden meer ziet. De RC F was er nooit geweest zonder de LFA: samen met de Nissan GT-R dé hypergadgets uit het land van de rijzende zon. Tussen de destijds relatief behouden getekende IS, GS en LS kwam de bizarre LFA te staan. Een V10, een uiterlijk geschetst door de knuistjes van Lucifer en een potentieel hellevuur onder de rechtervoet waar een sterveling nauwelijks raad mee wist. (LK)
Aston Martin Cygnet
We glunderen al van genot bij het aanzicht van een Toyota IQ, al is het maar om z'n eigenwijsheid. Het stadsrakkertje wist alles wat de Smart misdeed recht te breien en was nogeens voorzien van een betrouwbaar en zuinig Toyota-blokje. Aston Martin wilde graag z'n gemiddelde CO2-uitstoot verlagen en plakte er z'n eigen emblemen op. Het bullenbakje past natuurlijk absosluut niet tussen de de DB9's en Vantages, maar z'n met leer volgepompte binnenste en z'n vreemde genen maken het een auto die als geen ander thuishoort in dit rijtje. (LK)
Jaguar X-Type
Een XJeetje: de X-Type. In 2001 verscheen de op de Ford Mondeo gebaseerde Jag' op de markt en werd toen al wat moeilijk ontvangen. Stiekem ten onrechte: de Mondeo was een prima sturende auto en echt lelijk was tot Jaguar opgewaardeerde versie. De Estate met dieselmotor en handbak kan wellicht gezien worden als de ultieme anti-Jaguar, en misschien maakt dat hem ook wel weer leuk. Lang leve de underdog. (LK)
Volkswagen Phaeton
Waarom ook Volkswagen per sé een limousine moest hebben, terwijl Audi al een prima A8 had staan? Alleen Professor Doctor Ferdinand Piëch weet het, want hij wilde per sé een 'ultieme Volkswagen'. Denk niet dat het merk deze auto binnenkort uit het gamma haalt, want er staat gewoon een nieuwe generatie op de planning. Het grote voordeel van de wat ongelukkige reputatie van de Phaeton? De auto schrijft als een malle af en is tweedehands een absoluut koopje. (AI)
Opel Speedster
Opel heeft natuurlijk flink wat sportiviteit in z'n genen, maar het was toch wel een rare gewaarwording om naast de brave Agila en Corsa bij de dealers ineens de hardcore Speedster te zien staan. Vooral de Turbo was een auto waar je respect voor moest hebben. Het spartaanse karakter matchte niet echt met het gemoedelijke Opel-imago. Logisch, want onderhuids en qua concept deelde de Speedster veel met de Lotus Elise, ook al zo'n puristisch rij-ijzer. We waren niet heel verbaasd dat de Speedster geen opvolger kreeg van Opel. Maar aan de andere kant wel doodzonde, want deze vreemde eend was één van de beste sportwagens uit z'n tijd. (AI)
Lamborghini LM002
Naast de Jalpa en de maniakale Countach was er halvewege de jaren tachtig ineens de Lamborghini LM002, een heuse terreinwagen van het Italiaanse merk. Was vooral met het oog op de clientèle in het Midden-Oosten ontwikkeld en heeft natuurlijk weinig in ons land te zoeken. Cool is -ie natuurlijk wel, vooral met de optionele 7,2-liter V12 die ook in powerboats werd gemonteerd. (AI)
Lancia Voyager
Het omdopen van Chryslers tot Lancia Thema en Flavia was al dubieus, maar bij de Voyager maakte de Fiat Group het pas echt bont. Lancia nam niet eens de moeite om nog een Italiaanse naam aan de mpv te hangen, wellicht met het idee 'eerlijk duurt het langst'. Zelden werd DNA zo verkwanseld als met deze auto, is immers zo Italiaans als een ritje naar de mall in een Ford F150. (AI)
Saab 9-2X en 9-7X
Ook General Motors kon er wat van. We waren maar wat blij met de Opel Speedster (zie boven), maar deze 9-2X (een verbouwde Subaru Impreza) en 9-7X (een verbouwde Chevrolet Trailblazer, door de Saab-fans ook wel Trollblazer genoemd) pasten gewoon niet bij het Saab-DNA. Het is jammer dat het merk geen serieuze rol meer speelt, maar met dit soort creaties kon GM de kopers echt niet naar de dealers lokken. Wat strikt genomen natuurlijk geen verrassing had mogen zijn voor de GM-directie. (AI)
Er is natuurlijk nog een hele rits vreemde snuiters te bedenken. Een andere kanshebber voor dit lijstje was bijvoorbeeld de Renault Sport Spider, een zelfs zonder voorruit te krijgen rijdende UFO die niet bepaald te vergelijken was met de Mégaantjes of Clio's van die tijd. Ook een C-klasse Sportcoupé - een driedeurs hatchback - zou er prima in thuishoren, met de C30 diesel-AMG als hoogtepunt. Leuke toelichtingen over andere zwarte zwaantjes in de comments hieronder, worden gewaardeerd!