AutoWeekend Top 10: Tour de France-auto's
Vandaag gaat-ie weer van start, de Tour de France! De Tour begint in het Britse Leeds en zal 27 juli traditiegetrouw eindigen op de Champs-Élysées in Parijs. Wie liever naar auto's kijkt dan naar fietsen, kan tijdens de Tour de 'Voitures du Tour' bewonderen. Afgeladen met onder andere reservefietsen, drinken voor de wielrenners, ondersteunend personeel of de tourdirectie.
Nu ga je voor de Skoda Superb, die we al jaren mee zien rijden in de Tour, niet speciaal de Tour volgen. Het is veel leuker om eens in de geschiedenis van de Tour de France-auto's te duiken. Welke vierwielers zijn we tegengekomen tussen de wielrenners? We hebben een selectie gemaakt van auto's die de afgelopen tachtig jaar meereden. Onderweg naar de nummer één maken we een reis terug in de tijd.
10. Alfa Romeo 166
Van deze top 10 staat de 166 ons nog het meest vers in het geheugen. De opvolger van de Alfa 164 was met ruim 3.000 verkochte exemplaren in Nederland, in 9 jaar tijd, niet bepaald een auto waar je over struikelde. In de Tour de France was dat wel anders. Daar reed de 3,0-liter V6 vanaf 1999 een paar jaar met de renners mee. Zagen we de auto in elk geval nog érgens voorbijkomen.
9. Lancia Kappa
De Lancia Kappa, ook bekend als de Lancia K, was in de tweede helft van de jaren 90 een bekend gezicht in de Tour. Net als de Alfa 166 was de Kappa in Nederland een vrij zeldzame verschijning. Hij was er ook als coupé, maar dát was met slechts enkele tientallen exemplaren in Nederland al helemaal een bijzonderheid was.
8. Peugeot 604
Om nog even door te gaan met auto's waar we in Nederland niet over struikelden, maar die wel prominent aanwezig waren in de Tour de France: de Peugeot 604. In de jaren 70 en 80 zagen we de Fransman vrolijk met de fietsers mee tuffen door het Franse landschap. De auto, die tien jaar in productie was en nooit echt een commercieel succes is geworden, was de eerste Peugeot met zescilinder sinds de 601 uit de jaren 30. Daarnaast was het één van de eerste productieauto's met een turbodieselmotor.
7. Peugeot 504
Na al dat toch behoorlijk zeldzame spul komen we op nummer 7 een voor ons bekendere auto tegen. De Peugeot 504, die in de jaren 70 een grote rol speelde in de Tour de France, was een auto waar je niet echt van op hoefde te kijken als je hem op televisie voorbij zag komen. Het was een veel verkocht model in Nederland. Wel verdween de auto weer snel uit het straatbeeld, vanwege massale export naar Afrika, waar de 504 overigens nog tot 2006(!) werd geproduceerd. In 38 jaar tijd zagen maar liefst 3,7 miljoen 504's het levenslicht.
6. Peugeot 404
Peugeot is in de geschiedenis van de Tour sterk vertegenwoordigd. De auto die we in deze top 10 op de zesde plaats terugvinden, is de Peugeot 404. De auto was in de Tour dermate populair, dat-ie in drie verschillende carrosserievormen meereed. Als sedan, break en zelfs als cabriolet. Die laatste zal ongetwijfeld de meest comfortabele auto geweest zijn die in de jaren 60 de Tour vergezelde, want airconditioning was toentertijd geen vanzelfsprekendheid in Europese auto's. Een open auto in de brandende Franse zon was dan ook van harte welkom.
5. Simca Vedette
Halverwege de top 10 komen we wederom een Fransman tegen. Eind jaren 50 was de Simca Vedette korte tijd onderdeel van de Frankrijk doorkruisende karavaan. De auto werd in Nederland aangeprezen met de reclametekst 'Frans van lijn, Europees van afwerking, Amerikaans van techniek!' Hij werd geproduceerd in de door Simca overgenomen Ford-fabriek in het Franse Poissy. Onder de kap lag de vooroorlogse V8 uit de Ford Vedette, waarvan Simca de productielijn overnam.
4. Peugeot 203
Dan zijn we nu toch echt aangekomen bij de laatste Peugeot in deze top 10, de 203. In de jaren 50 was dit dé auto van de Tour de France, met in de tweede helft van dat decennium de 403 aan zijn zijde. De 203 werd speciaal omgebouwd voor de Tour; het dak werd eraf gehaald en de deuren werden vervangen door een dichte zijkant die laag genoeg was om overheen te stappen. Op die manier konden de inzittenden, die overeind stonden in de auto, goed de wielrenners bereiken. Er was een frame in de auto aangebracht, waarover men een soort tentdoek kon spannen tegen de regen.
3. Alfa Romeo 1900M Matta
Alfa Romeo kreeg in 1951 de opdracht om een terreinwagen voor het Italiaanse leger te ontwerpen. Daar rolde deze vierwielaangedreven Matta uit, op basis van de Alfa Romeo 1900. De vierwielaandrijving, de hoge en lage gearing en het open dak maakten van de Matta een ideale auto om de Tour de France mee te rijden. Zo geschiedde, want begin jaren 50 reden er tal van deze Matta's tussen de wielrenners. Matta is overigens eigenlijk de bijnaam van de 1900M; La Matta betekent 'de gek'.
2. Jeep Willys
Dit is misschien de auto die je het minst had verwacht in deze top 10. De oude Amerikaanse oer-Jeep, die officieel Willys MB heet, heeft na de Tweede Wereldoorlog ook nog dienstgedaan in de meer plezierige omstandigheden van de Tour de France. Achter op het kleine, vierwielaangedreven iconische wagentje kon men zes wielen vervoeren, met daaronder hangend een fiets zonder wielen. Net als bij de drie vorige auto's vervoerde de Jeep zijn inzittenden lekker met de wind in de haren door het Franse land.
1. Hotchkiss 486
Als je uit je hoofd weet te vertellen dat er ooit een Hotchkiss 486 meereed in de Tour, heb je een respectabele kennis van de ronde en van auto's. Bij het bekijken van foto's van de Tour, moest er even een expert bij worden geroepen om er achter te komen dat de auto op de foto's een Hotchkiss 486 was. Het Franse merk bestaat al bijna zestig jaar niet meer en deze 486 reed in de Tour de France mee in de jaren 30. De auto was er als dichte en als open versie en vervoerde de inzittenden in stijl over de Franse wegen. Deze in vergetelheid geraakte auto verdient wat ons betreft een eervolle eerste plaats.