AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

AutoWeekend Top 10: iconische MPV's

Renault Espace
Nissan Prairie
Honda Civic Shuttle
Fiat Multipla
Opel Zafira OPC
Renault Mégane Scénic
Chrysler Voyager
Toyota Previa
Daihatsu Move
SsangYong Rodius
Zaterdag, lijstjesdag. Elk weekend behandelen we een top-10, van goedlopende modellen tot de meest gewilde kleuren. Kortom, alles uit de autowereld samengevat in een lijstje. Deze week: de tien meest markante MPV's uit de geschiedenis!

Momenteel zijn we even MPV-Week: afgelopen week stond in het teken van de onthulling van de Ford S-Max en de gefacelifte C-Max, en komende week staat opnieuw de onthulling van een belangrijke MPV op de planning.

We hebben bij het samenstellen van deze lijst geput uit onze onvolprezen Autovergelijker: alle auto's die als MPV gecategoriseerd stonden, kwamen in aanmerking voor een plekje in deze top 10.

10. SsangYong Rodius (2004). Verdient z'n plek in deze lijst alleen al met z'n uiterlijk. Volgens velen de lelijkste auto ooit gemaakt. Volgens de trotse ontwerper gebaseerd op een boot. Maar welke dan? De Titanic na z'n onvrijwillige kennismaking met een ijsschots? Kijk je echter langs dat wat 'onevenwichtige' uiterlijk, dan heb je een MPV die plek biedt aan maar liefst elf(!) mensen. Leuk weetje: de naam is een samenvoeging van de woorden 'road' en Zeus, want in een Rodius ben je volgens SsangYong 'Lord of the Road' ...

9. Daihatsu Move (1995). Ook de Daihatsu Move zorgde voor schampere reacties tijdens de introductie op de Nederlandse markt. Maar vergis je niet: dit was de eerste zogenoemde kei-car-MPV die in ons land op de prijslijst stond. Later kwam ook de Suzuki Wagon R+, die hetzelfde recept aanhield, al was deze voor onze markt een maatje groter dan de aldaar verkochte Wagon R (zonder +). In Japan waren en zijn kei-cars een enorm succes door de gigantische belastingvoordelen die ze met zich meebrachten. In Europa was die overheidssteun er niet en dus bleef succes uit.

8. Toyota Previa (1990). Toyota dacht bij de ontwikkeling van een grote MPV voor de jaren negentig: 'Weet je wat? Laten we het eens helemaal anders doen!" Dus kwam er de Previa, die sportwagenaspiraties had met z'n middenmotor en achterwielaandrijving. De 'pil' kreeg door z'n eigenwijsheid een vaste schare fans, maar Toyota besloot het bij de opvolger toch maar weer wat conventioneler aan te pakken met de motor voorin en aandrijving op de voorwielen.

7. Chrysler Voyager (1988). Het gerommel met de naam Lancia heeft recentelijk de aandacht wat afgeleid van de relevantie van de Chrysler Voyager. Want Renault geldt dan misschien als pionier met de grote MPV, Dodge had vanaf 1984 al de vergelijkbare Caravan in het gamma. Die kwam eind jaren tachtig als Chrysler Voyager naar Europa. Geen bochtenridder, wel een prima ruimteschip om een fors aantal mensen in alle comfort van A naar B te vervoeren.

6. Renault Mégane Scénic (1996). Strikt genomen niet de allereerste C-segment MPV, wél de auto die dit belangrijke segment een enorme impuls gaf. Werd een enorme verkoopknaller en het was dan ook geen wonder dat de ene na de andere concurrent spoedig volgde met een Scénic-rivaal.

5. Opel Zafira (1999). De Renault Mégane Scénic zette de concurrentie dan wel aan tot het ontwikkelen van een C-segment MPV, een compleet nieuw soort auto was het natuurlijk niet. Opel ontwikkelde niet alleen een concurrent voor de Fransman, de Zafira zorgde zelfs voor een heuse revolutie in het segment met z'n Flex7-systeem. De Zafira bood als eerste in z'n klasse plek aan zeven mensen, maar dankzij een ingenieuze klapconstructie konden de achterste zitplaatsen ook geheel worden weggeklapt in de laadvloer. De Zafira zorgde zelfs voor zo'n schokgolf dat Volkswagen besloot het oorspronkelijke ontwerp voor de eerste Touran in de prullenbak te gooien en opnieuw naar de tekentafel ging.

4. Fiat Multipla (1998). Dat kon natuurlijk niet missen! De Fiat Multipla geldt als één van de meest markante auto-ontwerpen aller tijden. Het uiterlijk vergt - en nu gebruiken we een understatement - wat gewenning, waardoor veel mensen deze Multipla de lelijkste auto noemen die ze ooit hebben gezien. Helaas leidt dat uiterlijk de aandacht af van de vele kwaliteiten die deze Fiat heeft. Met relatief beperkte buitenmaten biedt deze MPV namelijk zes zitplaatsen, een slim interieur en flink wat kofferruimte. Als je dan ook nog een versie met de uitstekende JTD-diesel neemt, heb je gewoon een prima auto. Gelukkig is er een schare trouwe fans, die verder durft te kijken dan het controversiële uiterlijk.

3. Honda Civic Shuttle (1983). Vergeet de Renault Mégane Scénic; Honda had al in 1983 een C-segment MPV in het assortiment. Te vroeg, bleek echter, want de verkoopcijfers bewezen dat de consument nog niet helemaal klaar was voor deze carrosserievorm. Te vroeg met een baanbrekende auto komen, iets waar Honda in z'n rijke geschiedenis wel vaker last van heeft gehad

2. Nissan Prairie (1981). Wie claimt dat Japanners begin jaren tachtig alleen maar kopieerden, wordt de mond gesnoerd door deze Prairie. Want al in 1981 bracht Nissan in Japan deze auto op de markt, en daarmee was dit feite de eerste moderne MPV. En Ford mag dan wel zo'n ophef maken over de 'ingenieuze deurconstructie' van de B-Max, de Prairie had deze B-stijlloze opbouw ook ...

1. Renault Espace (1984). Niet de allereerste MPV ooit, wel de belangrijkste. Deze auto heeft dit type auto namelijk tot een begrip gemaakt en de weg geëffend voor ontelbare andere modellen. Werd later in z'n carrière meer en meer een luxe vlaggenschip voor Renault, vooral toen de Safrane uit het gamma verdween. Renault noemt de volgende generatie Espace een cross-over, maar ons houden ze niet voor de gek: veel meer MPV dan die auto (die de Initiale Paris Concept als voorbode had) wordt het niet in autoland.

Lezersreacties (68)

Reageren