AutoWeek wint bij Hof voor Rechten van de Mens

AutoWeek-arrest reportage
Door in 2002 AutoWeek te dwingen foto's van een illegale straatrace af te staan, heeft de Nederlandse staat de vrijheid van meningsuiting geschonden. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vandaag bepaald.
De Nederlandse Staat heeft de zaak tegen Sanoma Uitgevers voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) verloren. Het Hof oordeelt dat Nederland de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in artikel tien van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, heeft beperkt door uitgave AutoWeek in 2002 te dwingen foto's af te staan die waren gemaakt voor een artikel over een illegale straatrace in Hoorn. De Staat moet Sanoma binnen drie maanden een bedrag van 35.000 euro betalen voor gemaakte kosten van acht jaar en acht maanden procederen. Andere door Sanoma geëiste genoegdoening werd door het Hof verworpen. De AutoWeek-journalist had de foto's onder toezegging van anonimiteit gemaakt. Deze afspraak werd door de inbeslagname geschonden. De politie vermoedde dat een auto in de race weken eerder was gebruikt als vluchtauto bij een ramkraak op een geldautomaat. Tijdens dat voorval werd ook een getuige bedreigd met een vuurwapen. Achteraf bleken de criminelen overigens niet op de foto te staan. Hoofdredacteur AutoWeek Tonie Broekhuijsen: "Het gaat om een principiële zaak en ik ben dan ook blij met deze uitspraak. De voor het journalistieke beroep noodzakelijke bescherming van bronnen en bronmateriaal werd door Justitie in deze kwestie met voeten getreden. Voordat journalistiek bronmateriaal door het Openbaar Ministerie in beslag kan worden genomen, zou er in beginsel altijd een met waarborgen omklede rechterlijke toetsing moeten kunnen plaatsvinden, en daar was in dit geval geen sprake van." Een groot aantal journalistieke organisaties ondersteunde deze zaak. Thomas Bruning, secretaris van het Persvrijheidsfonds en algemeen-secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten: "In Nederland is bronbescherming nog onvoldoende bij de wet geregeld. Een wetsvoorstel daartoe is in voorbereiding. Dat wetsvoorstel zal moeten worden aangescherpt naar aanleiding van dit arrest van het Europese Hof en dat is een goede zaak."

Lezersreacties (52) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.