Auto met gevoel: Rinspeed Senso

Auto met gevoel: Rinspeed Senso
Auto met gevoel: Rinspeed SensoAuto met gevoel: Rinspeed SensoAuto met gevoel: Rinspeed SensoAuto met gevoel: Rinspeed SensoAuto met gevoel: Rinspeed SensoAuto met gevoel: Rinspeed SensoAuto met gevoel: Rinspeed SensoAuto met gevoel: Rinspeed SensoAuto met gevoel: Rinspeed SensoAuto met gevoel: Rinspeed Senso
Het Zwitserse Rinspeed komt op de Salon van Genève altijd wel met iets bijzonders. Dit jaar is het de Senso, een auto die gevoelig is voor de stemming van de bestuurder en die zijn cockpit daarop aanpast.

Het Zwitserse Rinspeed komt op de Salon van Genève altijd wel met iets bijzonders. Dit jaar is het de Senso, een auto die gevoelig is voor de stemming van de bestuurder en die zijn cockpit daarop aanpast

De Senso is een gezamenlijk project van Rinspeed en Bayer MaterialScience, één van de grote producenten van plastic ter wereld. De concept car 'voelt' via sensoren wat de stemming is van de bestuurder. Afhankelijk daarvan wordt met kleur, muziek en geur die stemming positief beïnvloed. Het idee daarachter is dat een ontspannen en wakkere bestuurder beter rijdt en dus ook veiliger.
Het hart van de Senso bestaat uit een systeem met verschillende sensoren die de conditie van de bestuurder meten. Een Polar-horloge meet de polsslag, een mobiele camera legt de gedragingen vast en een HP boordcomputer berekent aan de hand van de verkregen data de stemming van de bestuurder. Vervolgens krijgt de bestuurder verschillende impulsen om hem of haar te ontspannen en attent te maken.
Vier kleine Sharp monitoren in de cockpit beïnvloeden de kleur van het interieur van de Senzo: oranje/geel voor de stimulerende werking, blauw/violet voor de ontspanning en groen voor een neutraal effect.
Belangrijk voor de realisatie van het systeem is de innovatieve electroluminscent film technologie van Bayer en elektronicaspecialist Lumitec. Het oplichtende materiaal kan in elke vorm worden gemaakt en er zijn geen lampjes of Leds voor nodig.
In de Senso wordt de optische stimulatie nog versterkt door geluiden, die digitaal op de computer zijn opgeslagen en door geuren die de cockpit binnengaan via de ventilatorroosters. Voor het kalmerende effect wordt vanille/mandarijn gebruikt, terwijl citrus/grapefruit een meer stimulerende werking heeft.
Als de computer merkt dat de bestuurder vermoeid wordt, zorgen elektromotren in de stoel ervoor dat hij wakker schudt.
Rinspeed heeft gezorgd voor een radicaal ontwerp. De body is gemaakt van recyclebare kunststof en de voorruit en de achterkant zijn gemaakt van polycarbonaat, dat niet alleen half zo zwaar weegt als glas, maar ook minder snel stuk gaat.
De auto is uitgerust met een aangepaste 3,2-liter boxermotor uit de Porsche Boxster S, die op benzine en op aardgas werkt en die samenwerkt met een zestraps transmissie die de achterwielen aandrijft. De Senso accelereerts van 0-100 in 5.9 seconden en bereikt een topsnelheid van 250 km/h.