Aiways U5 naar Genève

Chinese intentieverklaring

Aiways U5 en GR Nathalie
Aiways U5 en GR NathalieGumpert RG NathalieGumpert RG NathalieGumpert RG NathalieGumpert RG Nathalie

Het Chinese Aiways brengt een SUV mee naar de autobeurs van Genève. Daarmee geeft het bedrijf een duidelijk signaal af.

Een korte terugblik. In 2018 stelde de Chinese start-up  Jiangxi Aiways Entity de U5 Ion aan het Chinese publiek voor, een vooruitblik op een SUV die dankzij een stevige staatssteun van 1,7 miljard euro jaarlijks 150.000 klanten blij zou moeten gaan maken. Later moet dat aantal op zelfs 300.000 stuks liggen. Die U5 Ion is inmiddels productierijp en het Chinese Aiways brengt hem in maart mee naar de Autosalon van Genève.

Aiways, dat zichzelf niet als een autofabrikant, maar als aanbieder van mobiliteit omschrijft, zegt dat het met het meebrengen van de U5 laat zien dat het serieuze plannen heeft. De auto dient volgens het bedrijf als intentieverklaring om '[...] een van de veiligste en meest geavanceerde middelgrote SUV's' te gaan leveren. De U5 is volledig elektrisch en heeft twee elektromotoren aan boord, die samen 190 pk en 315 Nm genereren. Daarmee moet de auto zo'n 460 kilometer ver kunnen komen. Optioneel levert het bedrijf een groter accupakket, waarmee de actieradius met 100 kilometer toeneemt.

Aiways werkt overigens ook samen met Gumpert. De merkwaardige Gumpert GR Nathalie die in april vorig jaar in China werd gepresenteerd, zal zijn Europese debuut ook in Genève beleven. De samenwerking Aiways Gumpert wil in Europa een kleine serie elektrische sportauto's bouwen. De GR Nathalie beschikt over 4 elektromotoren. De Nathalie moet in 2,5 seconden van 0-100 kunnen sprinten en heeft een accupakket van 70 kWh, maar het wordt pas echt interessant als we inzoomen op het thema 'range extender'. Wie niet voldoende heeft aan de capaciteit van de accu, kan namelijk aanspraak maken op een methanol-brandstofcel. Die wekt meer stroom op, waardoor de totale actieradius meer dan 1.000 km moet bedragen.

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.