Aftellen naar Genève - Finale!

Mazda MX-5
Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5 - interieurLamborghini Concept S (2005)Lamborghini Concept S (2005)Lamborghini Concept S (2005)Lamborghini Concept S (2005)Honda Civic Concept 2005Honda Civic conceptHonda Civic conceptHonda Civic conceptHonda Civic conceptFord SAV Concept
Morgen barst de Autosalon van Genève uit z'n voegen als de eerste persdag van start gaat. In dit laatste deel van de terugblik kijken we om naar 2005, toen we eindelijk een nieuwe MX-5 zagen en ook bij Lamborghini het dak er af ging.

Mazda's MX-5 was sinds 1989 al een ontzettend leuk en toegankelijk voorbeeld van open stuurgenot. Negen jaar na zijn introductie verdwenen de karakteristieke klapkoplampjes, ze moesten plaats maken voor grotere exemplaren die onbedekt de wereld in keken. In 2005 zaten we met spanning te wachten op de nieuwe, en ons geduld werd beloond. Op de Mazda-stand liepen we namelijk een compleet vernieuwde MX-5 tegen het lijf. Smullen!

De jongste versie van het Japanse gooi-en-smijt-ijzer was maar liefst 47 procent stijver dan zijn voorganger, die nou ook niet bepaald bekend stond om z'n torderende carrosserie. Onder de kap werd een dosis extra testosteron gestopt, de roadster kwam voortaan beschikbaar met een 126 pk sterke 1.8-litermotor en een 2,0-liter exemplaar met 160 pk. Beide heerlijke ongeblazen toerenblokken. 'Compleet nieuw, maar toch vertrouwd. Het lijkt wel alsof Mazda de MX-5 met de RX-8 heeft gekruist', schreven we in AutoWeek nr. 10 van 2005. 'Met z'n bolle motorkap en gespierde wielkasten oogt de roadster een stuk stoerder!'. De MX-5 kwam zo'n 100 kilo aan, maar dat heeft de Japanse levensgenieter nooit een strobreed in de weg gelegd, al bleven de puristen zweren bij de eerste generatie van de MX-5.


La vita è bella

De Lamborghini Gallardo was nog maar net geboren of de Italianen kwamen al met een bijzonder exemplaar van hun kleinste op de proppen. Onder de noemer Concept S stond een opengewerkte Gallardo te schitteren op de Zwitserse beursvloer. Het model, dat er behoorlijk gewaagd uitzag, was natuurlijk een proefballonnetje voor een Gallardo Spyder. Getekend door de Belgische Lambo-tekenmeester Luc Donckerwolke deed deze Concept S flink wat stof opwaaien. Gedaan was het met een gebruikelijke cockpit-indeling. Onze zuiderbuur had zich laten inspireren door de single seater raceauto's uit het verleden. Toch had de Concept S plek voor twee, maar de inzittenden moesten wel plaatsnemen in afzonderlijke compartimenten.

Het was eveneens gedaan met de traditionele voorruit, in plaats daarvan monteerde Lamborghini een soort windgeleiders. De uiteindelijke productieversie zag er braver uit, deze kreeg namelijk wel een normaal interieur en ook de traditionele voorruit werd weer van stal gehaald. Niet dat dat heel erg was, de Spyder was en is nog altijd een plaatje om te zien. Inmiddels wordt hard gewerkt aan een opvolger van de Gallardo, die na zo'n tien jaar tijd wel een opvolger kan gebruiken.

Honda Civic concept

Stond er verder nog noemenswaardig spul in Genève? Honda presenteerde er de Civic Concept, een voorproefje van de destijds nieuwe C-segmenter van het merk. De concept-car deed volledig afstand van het tamelijk behoudende ontwerp van de Civic uit die jaren. 'We waren aangenaam verrast, het wordt echt een spannend vormgegeven auto', schreven we in AutoWeek nr. 11 in 2005. De achtste generatie kwam vrijwel identiek aan deze concept-car op de weg, en dat vonden we helemaal niet erg. Reikhalzend keken we uit naar het Type-R model.

Andere noemenswaardige nieuwigheidjes waren de SAV-Concept van Ford, een concept-car die niks meer of minder was dan de aanstaande S-Max met conceptuele details zoals grote velgen en vreemde lampjes. Ook dit model verscheen nagenoeg ongewijzigd op de markt.

Morgen barst het geweld los in Genève. Al het nieuws lees je zo snel mogelijk op onze website! Neem vooral een kijkje bij onze speciale Genève-afdeling op de website.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.