Achtergrond: verborgen schadeverleden deel 1

Russisch roulette in de showroom

occasion tweedehands schadeverleden
Schadeverleden kan de restwaarde van je auto flink drukken. Een belangrijk iets om van op de hoogte te zijn dus. De informatie is er, maar helaas zijn er spelers in de autobranche die deze liever verborgen houden. De consument is de dupe. In dit eerste deel kijken we mee over de schouder van een gedupeerde dame.

Helemaal blij was ze met haar nieuwe auto. Caroline was als een blok gevallen voor de sportieve lijnen van de Kia ProCee'd en na een paar weken online speurwerk vond ze er een in de kleur en uitvoering die ze graag wilde hebben. Een handelaar in het zuiden van het land had hem staan. Lage kilometerstand, nog geen twee jaar oud. Caroline reed er heen met een vriend die verstand van auto's heeft en ze troffen een puntgave, als nieuw rijdende auto aan; verkocht.

Een jaar lang was ze tevreden met haar Kia, maar vorige maand is ze moeder geworden en loopt Caroline aan tegen het grote bezwaar van een driedeurs auto: het ongemak van de baby door het voorportier achterin hijsen is onoverkomelijk voor haar en ze besluit de Kia in te ruilen voor een vijfdeurs Renault Mégane. Die heeft ze gauw gevonden, maar wanneer ze terugkeert van de proefrit heeft de dealer een onaangename verrassing voor haar. Haar Kia heeft een schadeverleden, waardoor de dealer er nog maar achtduizend euro voor wil geven. Caroline staat perplex; dat is de helft van wat ze er een jaar eerder voor heeft betaald. De verkoper zegt dat het hem spijt, maar dat hij een auto met dit verleden niet in zijn showroom kan zetten. Zonder de schade had hij er elfduizend euro voor teruggegeven. Caroline neemt daar geen genoegen mee en gaat op zoek naar een andere Mégane, maar ook daar loopt ze tegen het verborgen schadeverleden en de bijbehorende monsterafschrijving aan. Driemaal is scheepsrecht, ook dealer nummer drie bedankt voor haar Kia.

Teleurgesteld en boos wendt ze zich tot de vriend met 'verstand van auto's': had hij dit niet kunnen weten? Het antwoord is nee. Het kenteken van een auto inkloppen op websites als rdw.nl (niet te verwarren met rdwcheck.nl; dat is een particulier die hoogstens de indruk wekt RDW-gelieerd te zijn, laat RDW ons desgevraagd weten) of autoweek.nl staat garant voor een berg aan informatie, maar of een auto ooit schade heeft gehad, zit daar niet bij. Dat verbaast Caroline, want bij alle drie de dealers kwam dat gegeven wél meteen op het scherm. Ze belt een van de dealers met de vraag hoe hij dat schadeverleden kan zien. Het antwoord is WOK.

WOK staat voor 'wacht op keuring' en dat is een status bij de RDW-registratie voor voertuigen die opnieuw gekeurd moeten worden. Dat kan ook een andere reden hebben, benadrukt woordvoerder Hans van Geenhuizen van RDW: "WOK wordt in de volksmond gebruikt voor schadegeval, maar kan ook staan voor politie-invordering bij andere technische gebreken." Zodra de auto is goedgekeurd, verdwijnt de WOK-status. Tenminste, op het netvlies van de consument. Voor professionele handelaren heeft de auto een onuitwisbaar stigma opgedrukt gekregen, zo heeft Caroline aan den lijve ondervonden.

Ten einde raad belt ze de handelaar die haar de auto vorig jaar heeft verkocht. Hij beweert niet op de hoogte te zijn van het schadeverleden van de Kia, maar uit de gegevens die de Renault-dealer ons ter beschikking heeft gesteld, blijkt dat hij de auto nota bene met schade heeft geïmporteerd. Verder heeft hij ook een schadeherstelbedrijf, dus zijn ontkenning is op zijn zachtst gezegd dubieus en wanneer AutoWeek hem zelf bezoekt, volhardt hij daar dan ook niet meer in. De auto is professioneel hersteld en daardoor niets minder dan een zelfde auto zonder schade, is zijn stelling.

Lees verder in deel 2: wat hebben de branche-organisaties hierop te zeggen.

Dit verhaal verscheen eerder in AutoWeek 19/2016

Lezersreacties (72) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.