Onzekerheid fiscale bijtelling neemt toe

Euro (foto ANP)
Steeds meer partijen stappen al dan niet gedeeltelijk af van de forenzentaks, maar slaan daarbij zakelijke automobilisten over waardoor voor velen een strop van honderden euro's per maand dreigt. De branche maakt zich zorgen.

Toen eind vorig jaar de forenzentaks het nieuws haalde, volgde al snel het bericht dat ook veel zakelijke rijders eraan moesten geloven. De status van woon-werkverkeer wordt volgens deze afspraken gewijzigd van zakelijk naar privé, waardoor het zo goed als onmogelijk is onder de limiet van 500 privé-kilometers per jaar te blijven en zo je zakelijke auto buiten de fiscale bijtelling te houden.

Nu trekken inmiddels veel partijen hun handen al dan niet gedeeltelijk af van die afspraken, waardoor er geen meerderheid meer is in de Tweede Kamer voor de forenzentaks. Zowel nu niet, als (uitgaande van de huidige peilingen) na de verkiezingen niet. Evengoed betekent dat niet dat de plannen daadwerkelijk van de baan zijn. Zoals we bij de langstudeerboete (waar ook geen meerderheid meer voor is) zagen, betekent dit namelijk dat de Tweede Kamer het eens moet worden over een andere maatregel die evenveel oplevert als de forenzentaks. Men moet het geld (1,3 miljard euro) 'ergens vinden'. Sowieso krijgen we op Prinsjesdag (18 september) de uitgewerkte plannen voor de forenzentaks te zien met 1 januari als ingangsdatum. Weet de huidige of de volgende Tweede Kamer het voor 2013 niet eens te worden over een alternatief, dan gaat bijna iedereen die met zijn auto naar het werk gaat extra betalen vanaf 1 januari.

Strop van honderden euro's

Maar zelfs als men het eens wordt, ligt er een ander probleem op de loer. Sommige partijen willen het plan op autogebied gewoon in stand houden, zoals de ChristenUnie, D66 en GroenLinks. Anderen, zoals de VVD, willen het compleet terugdraaien. Tot zover duidelijkheid. Maar dan wordt het ingewikkeld. De PvdA geeft namelijk aan de forenzentaks te willen schrappen en het CDA wil een belastingvrije vergoeding in stand houden van 13 in plaats van 19 cent per kilometer. Beide partijen willen echter NIET terugdraaien dat zakelijke rijders hun woon-werkverkeer als privérit moeten zien. Dit blijkt niet meteen uit hun verkiezingsprogramma, maar wel uit gesprekken die AutoWeek met deze partijen gevoerd heeft. Hierdoor is er geen meerderheid voor het terugdraaien van dit idee en blijft er voor veel zakelijke rijders die hun auto nu buiten de bijtelling houden (zo'n 250.000 mensen) een strop bestaan van honderden euro's per maand. Sommige insiders denken dat het nu al een verloren gevecht is en dat die vrijstelling zal verdwijnen. Ook omdat hiermee elke mogelijkheid tot fraude met kilometerregistratie tot het verleden behoort (iedereen betaalt dan immers bijtelling voor zijn zakelijke auto, punt), iets wat het ministerie van Financiën zou verwelkomen.

Drama

De Verenigde Nederlandse Autoleasemaatschappijen claimt echter dat het juridisch niet mogelijk is om de twee maatregelen (een belastingvrije vergoeding voor privérijders en de status van woon-werkverkeer voor zakelijke rijders) te scheiden, hoe graag sommige politieke partijen dat ook willen. "Of je voert het allebei in, of allebei niet. Het zit aan elkaar vast", aldus een woordvoerder. "Anders krijg je rechtsongelijkheid."

De Vereniging Auto van de Zaak laat middels voorzitter Martin Huisman weten dat het gebrek aan kennis veel politici hier opbreekt. "Men ziet niet in wat de gevolgen zijn van deze regels. Het is een drama omdat je in de praktijk tegen gigantische problemen oploopt. Denk aan vertegenwoordigers die meteen vanaf huis naar een klant rijden. Moeten die eerst hun auto op hun werk ophalen? De auto de dag ervoor van kantoor vast meenemen naar huis is immers woon-werkverkeer."

In AutoWeek 36, die vanaf 5 september in de winkel ligt, volgt naast interviews met meerdere Kamerleden een overzicht van alle mobiliteitsstandpunten van de belangrijkste politieke partijen.

Lezersreacties (86)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.