Mobiliteitsbudget: 10 vragen en antwoorden
Volop keuzevrijheid
- advertorial
De afgelopen anderhalf jaar is er behoorlijk wat veranderd in de wereld en dat heeft zijn effect op de mobiliteit niet gemist. Vaker thuis werken, de fiets in plaats van de auto en een andere kijk op mobiliteit. Bijvoorbeeld de auto van de zaak. Heb je die nog wel nodig of is een mobiliteitsbudget een betere optie? Als expert op dit gebied geeft Peugeot je graag antwoord op al je vragen.
Wat is een mobiliteitsbudget?
Een mobiliteitsbudget is een bedrag dat je als werknemer ontvangt om al het werkverkeer te financieren. Het gaat hier meestal om een vast brutobedrag per maand, waarmee alle kosten met betrekking tot het vervoermiddel, woon-werkverkeer en eventuele zakelijke ritten naar klanten en relaties kunnen worden betaald. Je mag dit allemaal zelf bepalen en bent daarbij vrij om de gewenste vervoersvorm te kiezen.
Is een mobiliteitsbudget verplicht?
Nee. Een werkgever bepaalt zelf of een mobiliteitsbudget wordt aangeboden.
Voor wie is een mobiliteitsbudget bedoeld?
Een mobiliteitsbudget wordt steeds vaker aangeboden als modern alternatief voor een auto van de zaak. Maar dat betekent niet dat een mobiliteitsbudget alleen bedoeld is voor werknemers met een leaseauto. De werkgever bepaalt wie in aanmerking komt voor een mobiliteitsbudget.
Hoe hoog is een mobiliteitsbudget?
Dit wordt in eerste instantie bepaald door de werkgever en is vaak afhankelijk van je type contract en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Wat zijn de voordelen voor mij als werknemer?
Als werknemer heb je de vrijheid om zelf de gewenste vervoersvorm te kiezen. Of je nu kiest voor de fiets, e-bike, bus, scooter, trein, deelauto, motorfiets of de taxi, alles is mogelijk. Daarmee ben je ook vrij om een voordeligere en/of milieuvriendelijkere keuze te maken, waarmee je mogelijk nog geld overhoudt.
Wat zijn de voordelen voor mijn werkgever?
De mobiliteitskosten zijn voor werkgevers inzichtelijker, beter te begroten en goed beheersbaar. Het bedrijf zit niet vast aan een meerjarig leasecontract. Met een mobiliteitsbudget kunnen vanuit de onderneming ook doelen gesteld worden op het gebied van duurzaamheid.
Betaal je belasting over het mobiliteitsbudget?
Een mobiliteitsbudget wordt meestal bruto uitgekeerd, waarover je dan inkomstenbelasting betaalt. Bij de keuze van een private leaseauto betaal je geen bijtelling.
Wat als het mobiliteitsbudget hoger is dan mijn uitgaven?
Het deel dat overblijft, mag jij als werknemer houden.
Stel dat mijn uitgaven voor mobiliteit hoger zijn dan het budget dat ik krijg, wat dan?
Bij een eventueel tekort moet je zelf het restant bijleggen.
Wat gebeurt er als ik van werkgever verander?
Bij een mobiliteitsbudget ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever. Wie bijvoorbeeld kiest voor private lease, gaat als privépersoon een overeenkomst aan. Het wisselen van werkgever heeft hierop geen invloed. Dankzij de flexibele voorwaarden biedt Peugeot Private Lease voor iedereen een passende invulling. Bovendien ben je met een Flex contract extra beschermd bij ontslag of inkomensverlies.
Kom hier meer te weten over het mobiliteitsbudget van Peugeot.