Subaru Legacy 2.0 LX AWD (2000)
Uitvoering | Legacy 2.0 LX AWD |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2000 |
Een auto die geweldig rijdt (rijeigenschappen), een auto voor een jonge vader (ruimte) en een auto van een sympathiek merk dat innovatie en betrouwbaarheid plaatst boven marketing (techniek), en dat voor een alles-inclusief-prijs die de halve ton niet overstijgt (prijs): met die vier criteria ging ik in 2000 op zoek naar een nieuwe auto.
Ik zocht dus een auto die de wegligging en de VTEC-motor van mijn vorige auto (Honda) kon evenaren en net zo betrouwbaar was, maar een stuk ruimer en zonder de muffe uitstraling van de zoveelste leasebak. Kortom, de Passats en Mondeo’s van deze wereld vielen af. Net als al in de showroom rammelende Italianen en Fransen.
En zo kwam ik uit bij de Subaru Legacy. Destijds nog slechts 44.000 gulden, voorzien van prachtig roffelende tweeliter-boxer, permanente vierwielaandrijving (daar heb je je sublieme weggedrag), megagrote kofferbak, gigantische beenruimte en prijzenwinnende betrouwbaarheid.
Na één proefrit was ik verkocht: ik begreep (en begrijp) er niets van dat er van deze auto maar enkele tientallen per jaar over de toonbank gingen. Kiest iedereen dan blind voor maar weer een Vectra? Alsof die zo veel mooier is vormgegeven dan mijn ook niet al te opvallend ogende Legacy.
Suf design of niet, de rijervaring maakt alles goed. De vierwielaandrijving maakt een enorm verschil. Leuk om in de winter iedereen te zien ploeteren: glad, hoezo glad? De grip is enorm, nooit doorslaande banden. En in de bocht - in welke weersomstandigheden dan ook - merk je het voordeel het sterkst: het is heerlijk om in een auto te rijden waar je je uit een situatie kunt redden door GAS te geven! Waarvan akte.
Toevoeging april 2003: na drie jaar mag de conclusie zijn dat de Legacy een auto is geweest die ons prima heeft gediend in de tijd dat er veel kinderspullen mee moesten. Voor vader alleen bovendien een fantastische reisauto, waarmee je veel gekke dingen kunt uithalen. Verborgen klasse.