Seat Altea 1.9 TDi Sport-up (2006)

Seat Altea
Seat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat AlteaSeat Altea FRSeat Altea FRSeat Altea FRSeat Altea FRSeat Altea - interieurSeat Altea FRSeat Altea XL

UitvoeringAltea 1.9 TDi Sport-up
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2007

Na een jaar in de Audi A3 gereden te hebben (60.000km) werd op mijn verzoek een 5-drs lease-auto gezocht en gevonden in de vorm van deze Altea.

Wat bevalt goed aan deze auto:

+ Minder prijzig dan de A3.
+ Veel meer luxe (Stylance uitvoering + sportpakket + parkeersensoren en metallic lak).
+ Veel meer ruimte. Achterin zit je ronduit vorstelijk op goed ondersteunende stoelen en de vele opbergmogelijkheden zorgen dat je auto netjes opgeruimd blijft.
+ Bijzonder: dezelfde motor in de Altea lijkt smeuiger. De motor loopt soepeler naar hogere toeren.
+ De combinatie van de 1.9tdi, sport-onderstel, sportstuur en heerlijke sportstoelen is netjes in balans waardoor het echt een fijne rijdersauto is.
+ Minder vermoeiend rijden. Ik denk vanwege de erg goede stoelen.
+ Stiller. De Altea lijkt stiller. Dit had ik echt niet verwacht maar in de Audi wist ik aan het geluid dat het hard ging. In de Altea rijd ik snel te hard omdat het allemaal niet zo hard lijkt te gaan.
+ Ergonomie: als chauffeur heb je alles lekker binnen handbereik.

- Het dashboard is van hard plastic en kraakt wat meer.
- Achteruitparkeren lastig door hoge achterkant (beperkt zicht)

230207
Onlangs met passagiers op de weg geweest. Deze mensen rijden Audi A4 en na ca. 10 minuten werd een mooi statement gemaakt: ik ben al vaak meegereden maar deze in deze auto zit ik toch wel het meest comfortabel achterin.

270207
Het verbruik ligt op ca. 1 op 16. Dit is hoger dan met de Audi met dezelfde motor. Die kwam op 1 op 18 gemiddeld uit. Uit het forum blijkt dat de VAG-diesel vaak zuiniger wordt naar mate het aantal km toeneemt.

080807
Inmiddels staat de teller op 31000km en heeft ie zijn eerste grote beurt gehad. Hierbij zijn geen spannende zaken naar boven gekomen.
Verbruik is nog steeds 1 op 16.
Ondanks harde onderdelen in het dashboard en het sportieve onderstel zijn er geen noemenswaardige kraakjes of rammeltjes.
Parkeersensoren hebben al een paar keer een ’kusje’ met een paaltje voorkomen

231107 (44000km)
De Altea bevalt nog altijd prima. Veel passagiers verbazen zich over de goede stoelen, ruimte en de lekkere wegligging.
Wel beginnen er kleinde rammeltjes te komen.

Total Loss

20-02-2007 Nog geen problemen tot op heden.

04-05-2009 Op de A2 ter hoogte van Knp.Deil is er een Mitsubishi Lancer met 100 per uur achterop gereden: meneer was aan het bellen en zag de file niet.....

Helaas is mijn geliefde Altea total loss verklaard.

Einde review.