Seat Altea 1.6 Reference (2006)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Altea 1.6 Reference |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Omdat ik met 2 meter vrij lang ben, vind ik het comfort erg belangrijk. De Altea biedt op dat punt een aantal voordelen ten opzichte van mijn vorige auto, een Golf. Allereerst de stoelen. De rugleuning van de (standaard!) stoelen is vrij lang zodat zelfs mijn schouders nog ondersteund worden. Ook de zitting is lang zodat de bovenbenen bij lange ritten goed ondersteund worden. Daarbij komt dat zowel de leuning als de zithoogte traploos verstelbaar zijn, zodat je snel goed zit. Nadeel vind ik dat de zitting vlak blijft als je de stoel in hoogte versteld. Ietsje kantelen en stoel zou een nog betere ondersteuning aan de bovenbenen geven. Ook hadden de stoelen wel iets harder mogen zijn, met name in de rugleuning.
Verder is het stuur zowel in hoogte als in diepte goed verstelbaar, hoewel het stuur wel iets minder vlak had mogen staan. Staat de onderkant van het stuur goed, dan is de bovenkant net te ver weg om, zonder je arm ver te moeten strekken, lekker beet te kunnen pakken.
Een tweede voordeel is de ruimte. De iets hogere zit van dit model, de ver van je afstaande voorruit en de hoge daklijn geven mij een gevoel van ruimte wat ik zelfs in auto’s uit een hogere klasse niet ervaren heb. Omdat je je spullen prima kwijt kunt in de ruime vakken in de deuren, de opbergkastjes onder de stoelen en in de middenarmsteun, wordt dit gevoel ook niet weggenomen door allerlei rondslingerende troep. Ook achterin zit je lekker ruim. De verschuifbare achterbank staat iets hoger zodat je ook goed ziet wat er voor de auto gebeurt als je eens niet zelf achter het stuur zit.
Wat de prestaties betreft; de 1.6 is fel genoeg onderin maar voor een snelle inhaalmanoeuvre op een B-weg moet je wel heel zeker weten dat je genoeg ruimte hebt. Eigenlijk is deze motor net een maatje te klein voor een auto van 1300kg. Omdat ik driekwart van de kilometers op de snelweg maak ervaar ik dit overigens niet als een heel groot nadeel. Zeker niet als de stap naar een 2.0 zo’n € 3.000,-- is. Bovendien houd je het verbruik met 1:13 op die manier ook acceptabel. En dat moet ook wel want je verbruikt heel wat ruitensproeiervloeistof. Op de een of andere manier oefent de schuine voorruit een magische aantrekkingskracht uit op vliegen.
PROBLEMEN
Tot nu toe gewoon geen problemen gehad. Een keer een kapot lampje van de binnenverlichting en een niet werkende 12V-aansluiting en dat was ook nog snel opgelost. Wat ik wel irritant vindt is de matige kwaliteit van alles wat van kunststof is. De dorpel van het bestuurdersportier is al twee keer los gegaan, de strip tussen de voorruit en de A-stijl is al twee keer opnieuw vastgeplakt en als ik het dashboardkastje open ben ik iedere keer blij dat de klep er niet af valt. Als je het afwerkingsniveau vergelijkt met die van ’broertje’ Golf Plus, dan scoort die laatste stukken hoger. Maar daar betaal je dan ook voor. Want dat is precies de reden waarom ik deze auto heb. Hij biedt de betrouwbaarheid van een Volkswagen, ziet er veel spannender uit, rijdt sportief maar kost veel minder.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Lezersreacties (0)
Reageren