Renault Twingo 1.2 16V ECO2 Dynamique (2012)

| Uitvoering | Twingo 1.2 16V ECO2 Dynamique |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2015 |
| KM-stand bij aanschaf | 7.611 km |
| KM-stand laatst | 51.562 km |
Eerste indrukken
Nu inmiddels 6 weken in het bezit van deze Renault Twingo. Hiervoor een Toyota Aygo en wat een verschil qua comfort en luxe. Begrijp me niet verkeerd de Aygo heeft zijn werk goed gedaan, maar was niet echt mijn eerste keus. Voor wat betreft het verbruik daar kan geen andere auto tegen op. De Twingo verbruikt net iets meer maar de motor is groter en hij is natuurlijk zwaarder, maar het valt me zeker niet tegen.
Het was een buitenkansje deze auto. Bouwjaar 2012 en een kilometerstand van 7611 kon ik gewoon niet laten lopen. Hij is overladen met datgene wat ik in de Aygo miste : Airco, Standaard LM velgen, goed audio systeem, en variabele ruimte.
Het enige wat een beetje tegenvalt is het vermogen en de versnellingsbak verhoudingen. Dat heeft Renault niet goed gedaan. Ik denk dat wanneer Renault dit aan zou passen het verbruik nog gunstiger zal worden dan dat het al is.
De auto bevalt me prima en heb er nog geen dag spijt van dat ik hem gekocht heb. Na twee jaar Aygo is dit een stap hoger.
Over een paar weken komt er weer een review.
Beurt en keuring
De Twingo voor het eerst laten keuren en een beurtje laten geven omdat de vorige beurt toch al gauw weer anderhalf jaar geleden. Voor de keuring had hij een klein mankement en dat was dat de aarding van de achterlichten niet in orde was. Bij het inschakelen van de richtingaanwijzers bij ingetrapte rem en in geschakelde verlichting, gingen alle lichten aan de achterkant branden. Hoe mooi dat ook is het is nu eenmaal niet toegestaan voor de keuring.
Een ander mankement waar ik al een tijdje last van heb is dat twee controle lampjes zwak blijven branden. Heb dus bij VKV gevraagd of dat een bekend euvel was. Dit bleek volgens de dame van de receptie inderdaad het geval. Het blijkt bij alle Phase II Twingo's dit mankement op te treden vroeg of laat. Het vervangen van de printplaat lost het euvel wel op maar kan geen garantie geven dat het niet terug keert. Renault is vanwege de introductie van de Phase III Twingo dan ook gestopt met het zoeken naar de oorzaak. Mede ook omdat het geen kwaad kan. Op mijn vraag of een vervanging van de printplaat, a de somma van €800,=!!! noodzakelijk was zei de dame van de receptie dat dit niet nodig was omdat het dus geen kwaad kan. Ook gezien de kosten van het onder coulance vervangen, €550,!!!, en vanwege de grote kans dat het euvel weer terug zou keren, raadde ze me het dus ook af. En aangezien ik er alleen bij avond "last" van heb, heb ik het gelaten voor wat het was. Op naar de volgende keuring over twee jaar.
Duitsland op en neer
Ben nu een maand of 6 en bijna 10.000 verder. Afgelopen week heeft de Twingo zijn vuurdoop gehad op de Duitse Autobahn. Moet zeggen dat het me helemaal niet tegen viel. De cruise control is op die lange stukken en op 140km/u echt ideaal wat me opviel was dat het verbruik reuze mee viel gemiddeld 1 op 16 wat dus eigenlijk even zuinig is als mijn Aygo. Alleen had die auto 200 cc en een cilinder minder. Wat dus eigenlijk betekend dat de Twingo op de lange stukken op snelheid zuiniger is dan de Aygo.
Over het comfort heb ik nog steeds niet te klagen heerlijk comfortabel en je komt dan ook redelijk uitgerust op de plaats van bestemming aan.
Van de week na de lange ritten in Duitsland voor het eerst weer woon/werk verkeer gereden in Rotterdam. Wat me dan gelijk opvalt is dat de Twingo een stuk feller is dan voor de lange rit, maar ook het verbruik is nu gunstiger geworden. Reed ik voorafgaand aan de Duitsland rit 1 op 17 van de week voor het eerst 1 op 19,1 dus valt in zijn geheel niet tegen.
Final Update
Ik heb de Twingo nu precies 1 jaar in het bezit. En het begint een eentonig verhaal te worden. Hij bevalt me prima. De zwak brandende lampjes is niet opgelost en hoeft ook niet opgelost. De kans is namelijk groot dat wanneer het display gerepareerd wordt het euvel binnen enkele maanden terug keert. En dat zou 800 euro zijn die slecht besteedt zouden zijn. En van de dealer van Kerkhof & Visser kan ik zeggen geen klachten tot nu toe. Helpen mij goed als ik daarom vraag en zijn e niet op uit om geld uit mijn zak te kloppen, getuige het feit dat ik laatst voor een beurt kwam en ze me vertelden dat het nog lang niet nodig was ondanks dat het op het kaartje stond.
Een kritiek puntje heb ik wel en dat is nog steeds het vermogen. Alle mogelijkheden om het vermogen op te krikken heb ik wel geprobeerd. Het enige wat ik eraan heb kunnen doen is een K&N filter plaatsen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Tunen wordt me door de huistuner van VKV ontraden omdat het effect te klein zou zijn. Van 75 naar 85 PK vindt men niet veel. Ik moet me daar nog op bezinnen. Gaat wel om 400 euro.
Qua verbruik heb ik ook niet te klagen. een keurige 1:17,8 over een heel jaar gemiddeld. Met een uitschieter naar 1:20,5 bij extreem zuinig rijden tot 1:16,3 bij stevig doorrijden. Dat zijn geen slechte cijfers vind ik. Al met al kan ik dus stellen dat het een prima auto is waar ik tot op heden heel veel plezier aan beleef. En hopelijk blijft dat zo en heb ik hem nog vele jaren in mijn bezit.
Laatste keer
Zo dat was het dan voor de Twingo, na nog net geen twee jaar ermee gereden te hebben gaat ie hopelijk naar een andere eigenaar die er net als ik veel plezier aan gaat beleven.
Na twee jaar vind ik het tijd worden dat de Twingo de deur uitgaat. Hij heeft me al die tijd probleemloos van A naar B gebracht en zal dat waarschijnlijk nog jaren gaan doen bij de eventuele nieuwe eigenaar. Helemaal vlekkeloos ging het allemaal niet, zo had ik achterin een vervelende rammel zitten, welke de Renault garage niet op kon lossen, maar schijnt iets te maken te hebben met de losse achterstoelen. Was het vermogen niet je van het. Renault heeft de auto geen goede versnellingsbak meegegeven om het A label te kunnen krijgen. De overbrengingen zijn te lang om het vermogen goed op de weg te krijgen. Zo mis je een hoop snelheid als je de snelweg op wilt en met inhalen. Voor de portemonnee is het natuurlijk goed want je hebt er een zuinige auto aan, maar dat is dan ook alles.
Daar is de meest uitgebreide versie had was ie overladen met extra's waar ik veel plezier aan heb gehad en welke stuk voor stuk prima functioneerden. Van elektrische problemen heb ik dan ook geen last gehad. Gelukkig maar. Wat ik jammer vond was dat er op het gebied van het uiterlijk en innerlijk tunen van de auto totaal geen onderdelen zijn te krijgen. Het enige wat ik aan heb kunnen schaffen na een lange zoektocht was een K&N luchtfilter. Hij liep er niet sneller door wel iets zuiniger.
Al met al kan ik zeggen dat het een degelijke auto is waar je een hoop waar voor je geld krijgt en die nog lekker zuinig is ook. Op de lange stukken op de Duitse autobaan kom je met een kruissnelheid van 130 op de cruisecontrol goed mee en reis je comfortabel. Maar zoals gezegd na net geen 50000 km is het tijd om hem in te ruilen voor een andere auto. Dat wordt overigens een Kia Picanto van de 3e generatie. Ben benieuwd of die het net zo goed gaat doen als deze.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Renault Twingo

Renault Twingo II: 'Slimme budgetkeuze met verrassend veel ruimte'

Renault Twingo 1.5 dCi - 2012 – 481.581 km - Klokje Rond

Renault Twingo - Occasion Aankoopadvies

Test: Skoda Citigo - Citroën C1 - Renault Twingo - Hyundai i10 - Mitsubishi Space Star - Kia Picanto - Suzuki Alto