Renault Grand Scénic TCe 130 Dynamique (2009)
| Uitvoering | Grand Scénic TCe 130 Dynamique |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand bij aanschaf | 18 km |
| KM-stand laatst | 83.597 km |
De eerste ervaringen, plussen en minnen dus.
Eerste paar duizend kilometer achter de kiezen, en dus de eerste bevindingen. De plussen en minnen:
+ Ruimte! Ruimtelijk gevoel binnen is groot, deels door de enorme voorruit
+ Soepele motor. Na een rustige inrijperiode van 1000km lijkt 'ie steeds meer los te komen. Zo soepel dat ik hem nog niet pardoes af heb laten slaan, terwijl mijn vorige fransoos een automaat was. Korte versnellingen, dus om laag in de toeren te blijven vrij veel schakelen.
+ Tomtom. na de recente software-update is de navigatie zoals hij meteen had moeten zijn: intelligente planning met IQroutes, mooie plaatjes bij de afritten etc. op de snelweg. Werkt zeer snel (na starten meteen gps-fix, binnen paar seconden RDS-TMC) en ziet er ook verzorgd uit. Had wel meteen een EU-kaart bij mogen zitten
+ Keyless go: went snel en dan wil je niet meer zonder! Ok, beetje overdreven maar is gewoon erg handig
+ Elektrische handrem die automatisch lost: zie keyless go
+ Nette opbergruimte voor afdekzeil in vloer babageruimte
+ USB-aansluiting, 4GB aan mp3 op je stick en je bent uren onder de pannen
- Verbruik: boordcomputer zegt 9.7/100km (of 1 op 10,3) over ruim 4000km, en dat is stevig. En let wel, 90% is 130kmh/6e versnelling/cruisecontrol, maar dan geeft 'ie ook al snel 8.7l/100km aan dus daar moet je ook niet van hebben. Rijstijl is gewoon (schakelen bij 3500rpm, niet 'trappen'), en dus al eerder gezegd: waarom dan downsizen? VW lukt het wel met de 1.4TSI
- Te smalle zonnekleppen, de zon zoekt altijd net dat ene stukje op links lijkt het. Waarom niet gewoon een paar cm extra?!
- Bediening radio & telefoon is niet al te logisch, kwaliteit handsfree leidt nog wel eens tot klachten aan de andere kant van de lijn
- Geen dagrijverlichting bij halogeen pitten
- Bekerhouders zeer onlogische plaats, blind koffie wegzetten is niet aan te raden
- Zijdelingse steun stoelen: je zit er meer op als in, wel comfortabel dus maar ik hou van wat meer profiel
- cruisecontrol: snelheid aanpassen kan alleen in stapjes van 2 kmh, niet bijvoorbeeld 10 kmh. Knop ingedrukt houden helpt ook niet, 2 kmh per klik.
- matig aanwezige waarschuwing voor brandstofreserve. Tussen (onder andere) de piepjes van de parkeersensoren valt het in het niet, en voor je het weet sta je droog. Graag een groot symbool in het grote scherm, ruimte zat
- Versnellingsindicator van weinig toegevoegde waarde, wil altijd opschakelen terwijl ik al rustig rij (amper boven de 3000rpm)
- uitneembare stoelen terugplaatsen is een uitdaging, zelfs mijn dealer was bij de aflevering enige minuten zoet.
Tot dit moment zonder meer een tevreden gebruiker, los van de minpuntjes. Will be continued!
Op naar een nieuw baasje!
Klein sprongetje: laatste verslag bij net 4000km, nu uitzwaaien bij ruim 80.000km. En wat waren mijn ervaringen de afgelopen 2 jaar? Kan eigenlijk weinig opmerken aan de Scenic: hij heeft me 2 jaar geen moment in de steek gelaten, had een heerlijke motor en erg praktisch. Toch maar even plussen en minnen:
+ ruimte en comfort: bij mijn huidige Touran merk je dat alles net ff krapper is
+ rijke uitrusting (keyless entry & start, goede geluidsinstallatie, elektrische handrem werkt subliem)
+ motor: je moet nog steeds uitleggen dat het niet 'maar' een 1.4 is, maar gewoon een motor met ruim voldoende vermogen & koppel die altijd bij de les is. Ook op de snelweg in zijn 6 trekt hij mooi door
- brandstofverbruik: vast punt maar 9,4l/100km is bij normaal gebruik (over de vakantie met aanhangwagen zal ik maar niet beginnen...) niet van deze tijd
- rechtuitstabiliteit: op de snelweg blijf je gewoon steeds een beetje corrigeren en dat is storend
- hakerig schakelen: ik zou het niet slecht noemen, maar is altijd wel een beetje hakerig geweest. Ook hier weer vergelijkingsmateriaal: de Touran (1.2TSI) laat nu ook zien dat het veel soepeler kan, zelfs met 18km op de teller
- totaal onzinnige verschuifbare middenconsole: voor de bekerhouders moet je hem naar achter verschuiven maar dan pleeg je een aanslag op de knieschijven van de middelste passagier. Vastbouten dus dat ding en een paar fatsoenlijke bekerhouders verzorgen...
Na 2 jaar dus plaats moeten maken voor zijn opvolger: een VW Touran 1.2TSI. Stapje terug in vermogen en koppel (en uitrusting...) maar wel leuk om eens van merk te wisselen. Scenic 1.6DCI was ook nog een optie als de dealer wat alerter was geweest...
Maar nu op naar de volgende Myreview!
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Op zoek naar een zevenzitter voor maximaal 10.000 euro

Renault Scénic - Occasion Aankoopadvies

Renault Grand Scénic DCI 130 Privilége

Renault Grand Scénic TCe 130 Privilège (2009)