Opel Adam 1.0 Turbo 90pk Rocks (2019)

Opel Adam 1.0 Turbo 90pk Rocks (2019)

UitvoeringAdam 1.0 Turbo 90pk Rocks
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2024

Leuk

Voor de studies van de oudste dochter moest er in 2024 gekeken worden naar, jawel, een occasie 3e wagen. Eisen van de dochter: iets leuks "zoals een Fiat 500" en een mooie kleur. Eisen van de papa: zonder problemen 120 km/u rijden en laag in kosten.
Op een dag gaan proefrijden met een Fiat 500 met de toch wel betrouwbare 1.2 motor. Kort: papa en mama waren niet echt onder de indruk: tijdens de proefrit zijn we zelfs even gestopt omdat ik dacht dat de koffer nog open stond. Blijkbaar was de herrie gewoon.
Uiteindelijk werd deze paarse Opel Adam met zwart dak en leuke velgjes particulier te koop aangeboden en na een proefrit was het zeer duidelijk: deze auto is niet te vergelijken met een Fiat 500 en papa was zelfs onder de indruk van het "autootje".

20000 km later hebben we een goede indruk van deze auto:
De auto heeft een 1.0 3 cilinder turbo motor met 90 pk en 170 nm gekoppeld aan een 6 versnellingsbak. Dit maakt dat de wagen zonder herrie zeer goed mee kan met het verkeer. Op de autostrade kan je bij 120 Km/u ook zonder je stem te verheffen nog gerust een gesprek voeren. Het verbruik van de wagen ligt rond de 6 liter per 100km (niet zuinig gereden).

Opel heeft goed werk geleverd met de ophanging en rijgedrag voor zulke kleine wagen. De auto rijdt strak maar is toch op langere tochten comfortabel. Natuurlijk moet je door de korte wielbasis iets zachter over vluchtheuvels heen.

De wagen is door zijn afmetingen zeker geen ruimtewonder, maar je kan zeer gemakkelijk de bank plat leggen of er voor 100km met 4 volwassenen in zitten.

Nieuw waren deze auto's niet goedkoop en dat merk je bv achter het stuur. Dashboard en tellers zijn mooi afgewerkt, het stuur voelt goed aan, regelbare gekleurde interieur verlichting, goed werkende multimedia (carplay, bluetooth,...), ...

Kosten zijn beperkt gebleven tot normaal onderhoud (+- EUR 200) en de vervanging van de motorisolatie door eentje van het autokerkhof omdat een marter deze had aangevreten.
Bij de eerste jaarlijkse herkeuring (APK) in een Belgisch keuringstation werd de auto volledig afgekeurd... omdat de bestuurderszetel niet kon kantelen en dit dan mogelijks een veiligheidsprobleem gaf voor de inzittenden Dit was een in onze ogen een onbelangrijk euvel dat we kenden we bij de aankoop. Tevens werd de auto voor verkoop al verplicht gekeurd wat de frustratie nog vergrootte. Ik heb zelf even een plannetje gedownload en de stoel gedemonteerd en 2 uur gefruld; bleek dat een scharnier vast zat. De auto werd nadien zonder problemen gekeurd.

Kort: we (incl dochter) zijn na 1,5 jaar nog zeer tevreden met de aankoop van deze kleine leuke maar toch volwassen Adam.