Mercedes-Benz C 220 CDI Classic (2001) #2

Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasse - interieurMercedes-Benz C-klasse - interieur

UitvoeringC 220 CDI Classic
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2007

De C

Mijn vorige Mercedes had inmiddels een aardig hoge km stand (280.000) en de versnellingsbak had een keer drooggestaan na een lekke keerring. De Messynchroonringen waren daardoor verbrand en versleten. Normaal schakelen zonder kraken was amper meer mogelijk en de bak laten reviseren vond ik niet zo veel zin meer hebben.
Ik had een andere auto nodig.

Ik wilde voor het nieuwere model C gaan. Had wat tests en reviews alhier gelezen en orienteerde me op de 2e hands markt. Zocht wat rond en vond in 2007 een C220 CDI uit 2001 met 154.000 op de teller.
Hij was in verhouding met mijn vorige auto's qua uitrusting behoorlijk compleet. climatcontrol, cruisecontrol, electrische stoelen, verstelbaar stuur enz. Gewoon zo'n beetje alles wat je in de auto nodig hebt. Bovendien vond ik de auto een plaatje. Smaragdzwart zonder verdere poespas. Om het simpel te zeggen; gewoon een mooie stijlvolle auto die niet ordinair overkwam.
Ik besloot een paar proefritten te maken en ben tot aanschaf overgegaan.
Mijn rij ervaring met deze auto;
De auto is voor bestuurder en inzittenden comfortabel. De stoelen zitten goed. Ook na een lange rit.
De bediening van het instrumentenpaneel is overzichtelijk,compleet en eenvoudig.
Deze C serie heeft een standaard radio-cd speler welke door Becker is ontworpen. Die geeft goed geluid. De radio heeft een ander formaat dan de standaard wat een aanpassing vergt mocht er behoefte zijn aan een andere radio.
Ik heb een paar kwaliteitsspeakers ingebouwd die een stukje meer brengen dan de standaard speakers. Muziek luisteren in de auto tijdens lange ritten is wel zo lekker als het super klinkt.
Auto ook laten behandelen met FLON4000. Hij blijft daardoor glimmen zonder te poetsen. Beetje wassen is voldoende. Aanrader!

Dan het rijden;
De auto is gek op de snelweg. Ik heb er in die bijna 3 jaar bijna een ton bijgereden en hij rijdt nog altijd heerlijk. Trekt lekker snel door wanneer je wat tussengas geeft en voelt betrouwbaar en solide aan. Ook bij hoge snelheden. Heb er een aantal keren dik boven de 200 mee gereden waarbij de auto aanvoelt alsof je 120 rijdt.
Auto is verder makkelijk handelbaar, stuurt direct en geeft de rijder een vertrouwd gevoel. Ook heeft dit model C duidelijk veel minder last van zijwindgevoelligheid in verhouding tot zijn voorganger. Iets dat ik bij het vorige model C echt een ramp vond.

Verder is deze auto tijdens het rijden zeer stil te noemen. Het motorgeluid is amper aanwezig en zelfs bij een hoge snelheid kan je nog steeds een normaal gesprek voeren.
Zorg wel voor een paar goede stille banden.

Problemen:
Omdat er bij dit soort km standen automatisch problemen om de hoek komen kijken wil ik jullie deze natuurlijk niet onthouden.
Het begon al met een defecte aircopomp bij aanschaf. Ik maakte een proefrit en kwam er achter dat de airco niet werkte. Het was zomer en in een donkere auto valt een defecte airco dan snel op. Ondanks dat de dealer normaal gesproken geen garantie gaf op airco en onderdelen heb ik afgesproken dat de airco gemaakt werd. Anders had ik de auto niet gekocht. Wanneer je 2e hands koopt moet je dus altijd zorgen dat je goede afspraken maakt over airco e.d. Dit zijn vaak dure reparaties waar een 2e hands dealer nogal eens onderuit probeert te komen of standaard al geen garantie op geeft.
Deze dealer had op de aankoopbon staan dat er geen garantie op airco en onderdelen van de airco zat.
Op deze auto zat overigens een half jaar Bovaggarantie.
Ik kreeg tijdens de reparatie wel een leenauto dus dat was netjes.
2 maanden later kreeg ik wederom een probleem met de C. Uitlaatgassen waren binnen in de auto te ruiken. Dit bleek een defecte turbo.
Ook deze werd onder garantie vervangen. Wederom weer een leenauto gekregen. Netjes dus.
Paar maanden erna een lekke cardankeerring.
Weer reparatie onder garantie en een leenauto. Weer netjes geregeld.
Tegen het einde van de garantieperiode begon de auto tijdens het rijden sterk in te houden.
Ik terug naar de garage maar die kon niets vinden. Auto dus weer meegenomen. Probleem bleef zich voordoen. Zelf ondertussen ook niet stil gezeten en had het vermoeden dat dit wel eens de luchtmassameter kon zijn. Deze aangeschaft en meegenomen naar de garage. De garantie was inmiddels net verlopen maar ze maakten er geen probleem van. LMM werd ingebouwd en het probleem was verholpen.
De service van dit bedrijf vond ik goed te noemen. Bij elk probleem is de auto onder garantie gerepareerd en heb ik een leenauto gekregen. Wel vervelend dat ik toch 4x in een half jaar terug moest.
Heb de auto voor zijn beurten verder gewoon bij das Haus gebracht waarbij je merkt dat de ene dealer niet de andere is. Bij sommige dealers is het mij niet duidelijk waar de kosten van zo’n beurt nou in zitten. Stern Amstelveen vind ik een goede. Goede service en duidelijkheid. De onderhoudskosten bij de officiele dealer vind ik overigens wel hoog.
Tijdens een van de grote beurten inclusief APK was niet alleen de auto aan de beurt maar ook ik.
€1500 kwijt voor stabilisatorrubbers, fuseekogels en allerlei andere zaken die aan slijtage onderhevig waren.
Ook had de auto nog steeds een geluid achter. Iets waar ik tijdens een vorige APK een andere dealer middels uitleg en een briefje op het stuur op gewezen had.
Monteur had niets gevonden. Deze dealer bezoek ik nu liever niet meer voor reparatie want het geluid bleek een gebroken veer waar ik al een jaar mee reed.
Verder naderhand nog een defecte thermostaat en een startprobleem gehad.
Nieuwe thermostaat laten inbouwen en de startmotor zekering vervangen.
Die zekering is inmiddels vaker geklapt dus ik vermoed dat er binnenkort een probleem aan zit te komen.
De reparatiekosten van deze auto (buiten de onderhoudsbeurten) tijdens de 3 jr. en bijna 100.000 km zijn ongeveer €3000. Of dit hoge kosten zijn die je bij een ander merk niet zou hebben weet ik niet. Ik denk dat wanneer je veel km rijdt met welke auto dan ook, je automatisch met onderhoud en reparatiekosten komt te zitten.
Wanneer ik de eerder genoemde reparaties van airco, turbo, keerring enz voor eigen rekening zou hebben gekregen zou ik minder positief zijn.
Nu heb ik over het algemeen niet te klagen over deze auto.
Wel ruil ik hem dit jaar in. Dit vanwege een probleem wat de reputatie van Mercedes als automerk een behoorlijke knauw gegeven heeft. En dat is roest!
Heeft Das Haus niet gehoord van verzinken? En die 30 jaar garantie tegen roest wanneer je de auto bij de officiele dealer laat onderhouden wordt echt niet nagekomen.

Welke auto het straks gaat worden weet ik nog niet.
Heb gekeken voor een C uit 2006, een BMW 3 uit 2006 en Audi A4 vind ik ook wel mooi. Die twee laatsten hebben geen probleem met roest.
Uiteraard zullen deze andere merken ook zo hun eigen problemen hebben.
Een 2e hands auto blijft altijd een gok.

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse