Mercedes-Benz C 180 Kompressor Estate Avantgarde (2008)
Uitvoering | C 180 Kompressor Estate Avantgarde |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
De eerste kilometers
Ik ben al sinds mijn jeugd Mercedes fan. Las en lees alles over het merk. Heb ooit een keer een 190 mogen rijden (nog zonder de E-toevoeging) maar moest deze verkopen omdat ik het genoegen(?) had om een leaseauto te mogen uitzoeken. Werd destijds een Opel Omega: groter maar zeker niet beter rijdend. Daarna alleen maar pech gehad met leasebakken: ik mocht nooit een Mercedes uitkiezen: was niet kies of zoiets dergelijks. Te pocherig of poenerig. Een totaal verkeerd beeld natuurlijk. De laatste leasebak was een Audi A4 station 2.7tdi: wat een bagger! Rijdt voor geen meter, alleen maar doorslippende voorwielen en alles ging kapot of brak af. Dat Audi zoveel auto's in Nederland verkoopt kan alleen maar omdat al die mensen nog nooit in een Mercedes hebben (mogen, zoals ik) rijden.
Ben dus nu trotse bezitter van een (gebruikte) C180 Kompressor Estate uit laat 2008. Teneorietgrijs in Avantgarde uitvoering met Comand. En hij doet weer alles wat je van een Mercedes verwacht: comfort, comfort en comfort. De rust die van deze auto uitstraalt als je ermee rijdt is fenomenaal. Alles gaat zo vanzelfsprekend en zonder trauma of ogen- of orenschijnlijk enige moeite. Dat ding rijdt gewoon super. Natuurlijk kan je er geen Porsches mee zoekrijden, maar mijn rijstijl ook niet. En dat is ook niet de bedoeling van een 180 Kompressor. Daarvoor kan je bij Mercedes andere typen en motoren vinden. Voor mij voldoettie geweldig.
Ik heb hiervoor in een 318d touring gereden. Ook z'n relatief zwakke motor, maar met een strak en sportief onderstel. Kwalitatief ook super, maar ben toch meer op comfort ingesteld. je leest altijd deze verschillen in de testverslagen en kan nu uit eigen ervaring melden dat de twee merken elkaar hier ontlopen. Niet op kwaliteit of andere zaken: louter op karakter van de auto. Audi telt en kan daarin niet mee, maar dat had ik al verteld.
Het Comand-systeem vergt enige tijd en onderzoek, maar is daarna intuitief te bedienen. Alles kan je vrij eenvoudig vinden. De bluetooth verbinding werkt perfect en klinkt zuiver, maar haalt niet mijn telefoonboek naar binnen. Het kaartsysteem van de navigatie gaat supersnel: alternatieve routes worden snel gevonden. Het geluid van de radio is ook super en de instelling bass, treble en fading werken prima.
Momenteel slechts één probleempje: er zit een kraakje in de achterbank of bij het oprolscherm van de bagageruimte. Of het is hoorbaar omdat de rest van de auto zo stil is: als er iemand is die ook kraakjes heeft in zijn C-estate, wil je dat in de commentaren vermelden?
Als ik een paar duizend kilometer verder ben, zal ik de review aanvullen. We moeten nog op vakantie naar Zuid-Frankrijk.