Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)

autoreview

Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)
Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)

Signalement

UitvoeringCX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi
Versnellingen8, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023
KM-stand bij aanschaf5 km
KM-stand laatst1.079 km
Lezerswaardering: 50%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Besteld, geproduceerd en nu onderweg!

 • 5 km

In aanloop tot het arriveren van mijn eigen CX-60, wil ik alvast het aankoop- en bestelproces delen.

Mijn interesse voor de CX-60 ontstaat eigenlijk puur bij toeval. Ik moest bij mijn dealer zijn om een klein beetje onderhoud aan mijn CX-5 te laten plegen en tijdens het wachten word ik door de verkoper uitgenodigd om een proefrit te maken in een zwarte CX-60 in de Takumi uitvoering (nadat me uiteraard in alle details de verschillen tussen alle uitrustingsniveau's werd uitgelegd). Ik was verrast dat Mazda eindelijk met een hybride aandrijving op de markt kwam. Op afstand en op het oog lijkt het uiteraard een "opgepompte" CX-5, maar als je dan dichterbij staat, plaatsneemt en er een uur mee gaat rijden, dan volstaat die kwalificatie ab-so-luut niet. Dit is een totaal andere auto; wat een luxe, alles erop en eraan en een heerlijk krachtige, goed sturende auto om mee te rijden! Bij terugkomst meld ik aan de verkoper dat ik de demping op de achteras teveel vind nastoten, wat als "uit balans" voelt. Schijnbaar vindt Mazda dit zelf ook, want de verkoper gaf aan dat dit al aangepast is in de productielijn met een geheel nieuwe vering en dempingsset: top! De kleur zwart vond ik geen succes (alle lijnen gaan verloren vind ik), dus ik wilde de donkerblauwe ergens gaan bewonderen en de donkergrijze.

Puur bij toeval kom ik terecht bij Van Sprundel in Roosendaal, omdat ik de nieuwe Mazda CX-60 wilde zien in de kleur Machine Grey (de donkerblauwe kleur was eerder ook al afgevallen). Van Sprundel had die auto staan in de juiste uitvoering (Takumi) dus samen met een paar vrienden op de terugweg uit België een tussenstop gemaakt in Roosendaal.

De auto in kwestie stond er perfect bij (logisch want een nieuwe auto en model) en we konden goed de tijd nemen om de auto te bewonderen. Dit moest definitief de kleur worden, zoveel was wel duidelijk geworden. Fijn! Daarna in gesprek gegaan met verkoper Ton en hij heeft enorm zijn best gedaan om met een meer dan passende offerte te komen en beter dan mijn eigen delaer. De auto is begin oktober 2022 besteld in de uitvoering Takumi met als extra de 3 optiepakketten, plus een RVS-beschermstrip op de bumper én een verlichte dorpelset. Nu nog 8 maanden wachten....

PS. De foto's zijn inmiddels mijn eigen auto 😁

Kleine update

 • 5 km

Toch geinig als je van Mazda een emailtje ontvangt: Beste (naam), uw nieuwe Mazda CX-60 is geproduceerd, getest en kwalitatief helemaal goed bevonden!

Ik heb in mijn leven toch heel vaak een nieuwe auto mogen bestellen, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Erg leuke manier om je klanten te verbinden met de aankoop en op de hoogte te houden. Jammer natuurlijk dat de auto nu eerst nog een maandje de boot op moet voordat de auto arriveert in Antwerpen... Geduld, geduld, geduld...

Tussentijdse update

Geduld hebben is een schone zaak, maar best lastig als je wacht op je nieuwe auto... Gelukkig kreeg ik begin april een vervolg mailtje van Mazda dat de auto inmiddels op boot stond en onderweg was naar mij. In dat mailtje was ook een link toegevoegd naar allerhande instructievideo's en -boekjes en ik kon ook alvast mijn favoriete radiozenders doorgeven zodat die al geprogrammeerd zouden staan als de auto wordt afgeleverd. Ik vind dat toch echt erg goed gedaan van Mazda; je wordt op een hele leuke manier betrokken bij het fabricage- en afleverproces.

Ik weet inmiddels ook dat de auto aan wal staat in Antwerpen dus ik hoop dat de dealer de CX-60 snel ontvangt zodat ik daarna ook snel plaats mag nemen en er van kan genieten. Dan zal ik uiteraard ook echt de fotos van mijn eigen auto toevoegen 😄

Aflevering en de eerste kilometers

 • 72 km

Aangezien ik het hele bestelproces uitgebreid heb beschreven, kan de uiteindelijke aflevering die gisteren plaatsvond natuurlijk niet achterblijven.

Om 9 uur stond ik op de stoep bij Van Sprundel in Roosendaal. Het was nog even spannend met de afleverdatum begreep ik, want zoals ieder bedrijf hebben ook zij te maken met personeelskrapte. Heel fijn dat het toch gelukt is! En om gelijk maar even met de deur in huis te vallen, wat ben ik blij met de kleurkeuze i.c.m. deze lichte kleur lederen bekleding; een prachtige combinatie. Ook de RVS-strip op de achterbumper en de RVS dorpelbeschermers staan de auto goed; net even de finishing touch.

We hebben eerst alle papieren uitgebreid doorgenomen en de zakelijke punten afgehandeld. Vervolgens kreeg ik de keuze uit allerlei kleuren lederen sleuteltasjes voor de reservesleutel; chique hoor. Vervolgens in de auto allerhande instellingen doorgenomen, de telefoon gekoppeld met de MyMazda app en persoonlijke instellingen opgeslagen, Vervolgens nog even een Brodit-telefoonhouder in de auto bevestigd (vind ik toch wel heel fijn en is zoals altijd bij Brodit telefoon- en autospecifiek; mooie oplossing). Er werd ook lekker ruim de tijd genomen voor de aflevering, wat ik zelf erg fijn vind. En we zijn er samen proefondervindelijk achtergekomen dat je de 'open' stand van het kofferdeksel in kan stellen zodat je (in mijn gevel) geen probleem hebt met het plafond van de garage. Die mogelijkheid was nog niet bekend, dus leuk als dan blijkt dat het wel kan.

Ja en toen heerlijk de eerste rit van 50 km. Ik weet het is allemaal nog heel vers, dus ik zal de eerste verdere rijervaringen na 1000 km toevoegen. Ik zat gisteren naar huis in ieder geval met een grote glimlach achter het stuur en dat zal de komende tijd wel zo blijven.

Indruk na de eerste 1000 kilometers

 • 1.079 km

nmiddels ruim een week in het bezit van mijn CX-60 en de eerste 1000 kilometers afgelegd. Laat ik beginnen met dat het wel echt een auto voor veel (snelweg-)kilometers is. Hij verslindt ze met gemak en op de prettige stoelen vanaf een wat hogere positie voel je alle comfort en houd je goed het overzicht op alle andere weggebruikers. En wat een smoel heeft deze auto toch!

Ik merk dat ik met plezier de auto instap en je vindt je ook makkelijk een weg in alle menu(-structuren). Paar zaken heb ik wel inmiddels al aangepast na de initiële instellingen. ff kort een paar andere opvallende zaken:

- Audio: zet de audio gewoon in stereo en niet in BOSE surround. Dat geeft een heel fictief ruimtelijk effect wat de geluidskwaliteit niet ten goede komt. BOSE pakket is verder een enorme aanrader; strak en kraakhelder geluid met goed en gecontroleerd laag.

- Driver monitoring system: iets lang naar links of naar rechts kijken om van de omgeving te genieten of gewoon om te zien of je bij het invoegen niemand mist, levert een piepje en een waarschuwing op "afgeleide bestuurder". Zou iets minder strak moeten kunnen worden ingesteld.

- Driver personalisation system: mooie manier om alles goed in te stellen en vast te leggen, maar bij het instappen herkent het systeem mij in de helft van de gevallen niet terwijl ik toch de enige bestuurder ben. Ik ga het opnieuw instellen om te zien of dat een verbetering oplevert.

- Het laden gaat verder prima en in praktijk rij ik voornamelijk in de sportstand omdat dan de motor en systemen lekker alert reageren. Blijkbaar ook de juiste modus om op te laden, want al meerdere malen 1 km "stroom over" en dan na een kwartiertje rijden (uiteraard zonder dat knopje 'laden tijdens rijden' aan te hebben staan) levert ineens 12/13 km stroom kilometers op. Ik vind het prima!

- En ja, ik hoopte dat de modelupdate aan het onderstel voldoende soelaas zou hebben geboden, maar ik vind de auto nog regelmatig een extra 'duw" geven bij het dempen van hele korte drempels of bij diepe glooiingen op de snelweg. Dat gebeurt overigens gewoon bij normale snelheden. Ik vind het eerlijk gezegd niet passen bij hoe de auto verder in de markt is gezet en dus ook niet passen bij de uitstraling. Ik vind het oprecht een 'beest' van een auto, maar die demping verpest wel wat van het plezier. Ik ga nu regelmatig heel erg in de ankers om vooral met alle aandacht en rust glooiingen en drempels te absorberen terwijl dit bij mijn CX-5 totaal geen issue was. Ik hoop oprecht dat Mazda nog met een passende aanpassing/ oplossing gaat komen.

Tot zover even een korte tussentijdse update.

4,8
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  5
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (22)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens