Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023) #4

Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi (2023)

UitvoeringCX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Takumi
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

dramatisch slechte auto

In Juli 2023 heb ik bij de lokale Mazda dealer een nieuwe Mazda CX 60 gekocht in de meest luxe Takumi uitvoering, voorzien van een extra elektronisch wegklapbare trekhaak. Omdat het veergedrag van deze Mazda als hard bekend stond zijn in overleg met de dealer op mijn kosten speciale Koni adaptieve schokdempers gemonteerd.
Voorts heb ik vier twintig inch licht metalen velgen in Takuni uitvoering, voorzien van winterbanden aangeschaft. De totale investering bedroeg Euro 71.945,99 inclusief BTW.
Dit model auto had bij de eerste introductie aanvang 2022 wat kinderziektes, maar door de verkoper werd verklaard dat de versie die ik zou kopen inmiddels voorzien was van alle noodzakelijke aanpassingen.
Op 23 oktober 2023 is de nieuwe Mazda CX 60 Takumi aan mij geleverd.
Op 24 november 2023 heb ik mij bij de garage gemeld met de mededeling dat de auto een naar roffelend geluid maakte bij snelheden boven 40 kilometer per uur. De aandrijfas bleek krom te zijn en niet goed gemonteerd.
Voorts gaven de draagarmen van de voorwielophanging bij het sturen een hard krakend geluid. Mij werd meegedeeld dat dit een ontwerpfout was die helaas nog niet te herstellen was. Extra vet smeren zou bij de beurt wat soelaas geven.
Op 21 januari 2024 werden (binnen 3 maanden na levering) de volgende zaken vervangen:
- Aandrijfas en lagers en steunlager
- Recall aanpassing aan stuurwiel in verband met mogelijk kritisch defect
- Vervangen inverter vanwege meldingen defect hybride systeem
- Voorts het smeren van de voorwiel ophanging (tijdelijke oplossing)
- Hard geluid bij voorportier tijdens rijden kon nog niet hersteld worden. Onderdelen wel besteld.
Op 19 maart 2024 is:
- De aandrijf as met lagering voor de tweede! maal vervangen.
- Wieldraagarmen kraakten weer. Opnieuw vet smeren
- Auto versnelde soms plotseling tijdens het rijden vanwege de omschakeling van benzine naar elektrisch. Schokkend schakel gedrag. Op 19 maart is dit in onderzoek genomen.
- Reparatie aan voorportieren (vervangen afdekkappen) om grote geluidsoverlast weg te nemen.
Op 19 juni 2024 zijn:
- diverse modules in het kader van garantie opnieuw geprogrammeerd.
- wieldraagarmen kraken opnieuw. Dit is wederom (tijdelijk) hersteld.
Op 10 januari 2025 zijn:
- stofkapjes gemonteerd om kraken van de wieldraagarmen voorlopig op te lossen
- Vervangen linker koplamp vanwege defecte stelmotor
- Vervangen koelventilator
- Recall vanwege defect aan Dash-Ecu en M-MDS
- Herprogrammeren van diverse units om kritisch vermogens verlies in de EV unit te voorkomen
- Nieuwe behuizing van het alarm systeem
- Vanwege slecht stuurgedrag vet aanbrengen in stuurhuis. Bleek een ontwerpfout waarvoor nog geen oplossing was
- Van de door mij geconstateerde lekkage bij de voorruit (of het schuifkanteldak) kon de oorzaak nog niet gevonden worden omdat er geen vorst was
In het voorjaar van 2025 is de volledige CMU van de CX 60 vervangen
Op 23 juni 2025 is na herhaalde klachten over totale uitval van het scherm de complete CMU opnieuw gereset.
Op 17 juni 2025 blokkeerde het hybride systeem en was er plotseling fors vermogensverlies. Daarnaast kwam de melding dat het volledige I-activsense systeem defect was. Tijdens een bezoek aan de garage dezelfde dag kon geen oorzaak gevonden worden.
Op 19 augustus 2025 bleek de trekhaak niet uit te kunnen klappen. In de garage is het elektronische systeem als tijdelijke oplossing uitgeschakeld en de trekhaak na de nodige moeite handmatig uitgeklapt.
Op 5 september 2025 is de volledige trekhaak bedieningsunit voor het elektrisch in-uitklappen vervangen.
Op 13 oktober 2025 is opnieuw het stuurhuis voorzien van vet vanwege zware sturing in afwachting van een definitieve oplossing.
Rond 20 oktober 2025 is gemeld dat nu de rechterkoplamp veel herrie maakte. Door de garage werd geconstateerd dat nu de rechterkoplamp defect was en vervangen moest worden.
Op 20 november 2025 is het complete stuurhuis vervangen, de rechterkoplamp vervangen.
Op dat moment resteerden nog de volgende zaken die nog niet verholpen waren:
- scherm navigatie valt nog steeds met enige regelmaat op zwart. (minimaal 1x per week)
- verbinding met telefoon valt regelmatig helemaal weg
- wiel ophanging begint weer te kraken
- I-activsense schakelt uit als het wat harder regent. Geeft dan aan dat de sensors /camera’s bedekt zijn. Cruise control etc werken dan niet meer.
- De auto schakelt vaak stotend. Bij schakeling van benzine naar EV modus heeft de auto nog steeds de neiging om te versnellen, of gaat horten en stoten op wat lagere snelheden.
Dit was voor mij het moment om de dealer te verzoeken deze auto terug te nemen. In twee jaar tijd (!) werd 45% afgeboekt op de waarde. Een veeg teken dat deze auto in de markt als rampenbak bekend staat. Mazda Nederland was op geen enkele wijze bereid om een commerciele tegemoetkoming te verstrekken. Nooit meer Mazda

- In de EV modus, bij snelheid verminderen van 60 km per uur naar 30 km per uur schakelt de bak met zulk een schok dat de achterwielen blokkeren en slippen. Dat is niet gezond.
- Voorts is er nog steeds de gemelde lekkage van dak en of voorruit.
- Daarnaast is door mij reeds eerder gemeld dat de Road Keep Assistance in de Collision avoidance gevaarlijke situaties veroorzaakt. Op smallere 60 kilometer wegen met aan weerszijden een onderbroken streep moeten auto’s aan weerszijden over deze streep gaan om elkaar te kunnen passeren. Het Road keep assist stuurt dan de auto met een abrupte beweging pal frontaal voor de tegenligger. Het is mij reeds een paar peer gebeurd op drukkere wegen dat ternauwernood een botsing kon worden voorkomen.

4,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Mazda CX-60